Business Internaţional

Obama pune la bataie 2.000 mld. $ pentru a redresa bancile

29.01.2009, 17:19 21

Oficialii guvernamentali, in incercarea de a restructura planul de salvare a sistemului financiar, au discutat posibilitatea ca noi sume - ce variaza intre 1.000 (754 mld. euro) si 2.000 mld. dolari (1.500 mld. euro) - sa fie utilizate pentru ca sistemul bancar sa isi revina, potrivit unor surse apropiate administratiei Obama, scrie The Wall Street Journal.

Noua administratie de la Casa Alba incearca sa gaseasca o solutie viabila pentru a putea restaura increderea in sistemul financiar. In acelasi timp echipa presedintelui Barack Obama planifica directia pe care o vor lua cele 350 mld. dolari (264 mld. euro), cea de-a doua jumatate a celor 700 mld. dolari (528 mld. euro) ale programului financiar Troubled Asset Relief Program, lansat in toamna lui 2008.
Valoarea potentiala la care s-a ajuns in urma discutiilor sugereaza ca administratia s-ar putea vedea nevoita sa ceara Congresului fonduri suplimentare. O parte a fondurilor ramase a fost deja alocata si si-a gasit utilizarea in intrajutorarea producatorilor auto si a proprietarilor de locuinte aflati in pericol de a le fi prescrisa ipoteca.
Administratia, care ar putea sa isi faca public planul in decursul urmatoarelor zile, nu a creionat in forma finala noua propunere, astfel incat detaliile s-ar putea modifica. Intre problemele carora oficialii incearca sa le gaseasca solutii se numara: cum sa intinda o mana de ajutor institutiilor financiare maladive fara ca in final sa ajunga sa le detina sau sa le controleze.
Pe de alta parte, Camera Reprezentantilor a aprobat miercuri planul de relansare a economiei americane, in valoare de 819 mld. dolari, care va trebui aprobat si de Senat.
Valoarea initiala a planului prezentat de democrati a fost de 825 mld. dolari, dar Biroul pentru Buget din Congres (CBO) a apreciat in final costul total al proiectului la 816 miliarde, iar un amendament de trei miliarde a fost adaugat miercuri pentru finantarea proiectelor din transporturile publice.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO