Business Internaţional

Obligatiunile comune ar putea fi singura solutie pentru criza zonei euro

21.05.2010, 00:00 27

La o intalnire a ministrilor de finante europeni din aceastasaptamana s-a hotarat ca este esentiala o mai buna coordonare abugetelor nationale si o monitorizare mai stricta a statelorputernic indatorate, pentru ca zona euro sa supravietuiasca. Multispun ca acesta este un prim pas simbolic catre o uniune fiscala,scrie Financial Times.

Bancherii sunt atat de increzatori in succesul uniunii fiscaleca se gandesc deja mai departe. Neoficial, unii iau din nou inconsiderare aparitia obligatiunilor comune emise de zona euro caentitate, si nu de catre fiecare guvern in parte. Aceastaposibilitate a mai fost analizata in 2008, inainte de colapsulLehman Brothers, care a spulberat sperantele crearii unui asemeneainstrument.

Solutia miraculoasa

Cu toate acestea, atractia persista deoarece un astfel deinstrument ar face pietele mai accesibile, ar ajuta la stabilizareaeconomiilor de pe batranul continent si, cel mai important, arreduce costurile de finantare, fapt ce s-ar repercuta in modpozitiv asupra contribuabililor, care ar avea de dus o povara maiusoara.

"Cu un astfel de instrument ai garantia celei mai stabile tari,deoarece obligatiunile comune ar oferi siguranta tarilor mari sistabile si ar ascunde volatilitatea celor slabe. Obligatiunilecomune ar ajuta pietele financiare europene, deoarece investitoriile-ar vedea ca un instrument mai sigur de investitii si ar optapentru el in detrimentul altora", crede Dragos Cabat, analistfinanciar. "Daca exista un acord intre tari, nu este exclus caaceste titluri sa fie lansate."

Asemenea obligatiuni ar permite o emisiune de titluri de datoriecu o valoare mult mai mare, ar atrage mai multi investitoriinternationali si ar face concurenta titlurilor de trezorerie aleStatelor Unite, care sunt in prezent cele mai lichide din lume.

Acestea ar putea, de asemenea, sa ajute euro in lupta cu dolarulca moneda de rezerva valutara, desi perspectivele ca acest lucru sase intample sunt indepartate.

Este insa timpuriu sa vorbim despre asta. Zona euro trebuie maiintai sa depaseasca criza datoriilor pentru ca abia apoi sa sepoata analiza posibilitatea emiterii de obligatiuni comune alezonei euro.

Exista sustinere

Jean-Claude Juncker, primul-ministru al statului Luxemburg, siYves Laterme, primul-ministru belgian, sustin ideea, pe care oconsidera un pas logic catre dezvoltarea zonei euro.

Asociatia pentru pietele financiare din Europa (AFME) sondeaza,de asemenea, terenul si ii chestioneaza pe investitori in legaturacu perspectivele unui asemenea instrument.

AFME, care reprezinta 197 de institutii financiare de pecontinent si care a realizat documente pe baza carora sa se poartediscutii despre avantajele unor obligatiuni comune, este de parereca o uniune fiscala mai stransa ar alimenta grabirea discutiilorpentru crearea unui instrument de datorie comun pentru toata zonaeuro.

"Zona euro are doua alegeri, o mai buna cooperare saudestramarea. Pentru multi asta nu inseamna decat un lucru - o maibuna cooperare", afirma Mark Austen, managing director al AFME.

"In acest moment, obligatiunile comune devin un pas logicinainte. Acestea ar avea un impact mult mai mare decatobligatiunile emise de state, si ar fi emise mult maifrecvent."

Austen argumenteaza ca randamentul unei obligatiuni comune arputea fi inferior celui al bundurilor Germaniei, cea mai mareeconomie europeana si referinta pentru pietele financiare, datoritalichiditatii superioare si cererii mari de la investitori.

Cum ar fi creata o obligatiune comuna a zonei euro? AFME anuntaca exista mai multe modalitati. Printre acestea se numara oobligatiune emisa de toate cele 16 state ale zonei euro, oobligatiune pentru care nu ar participa economiile mari, precumcele ale Germaniei, Frantei si Italiei, o obligatiune emisa destatele cu rating AAA - Franta, Germania, Austria, Finlanda,Luxemburg si Olanda - sau un titlu la sase luni emis de toate cele16 state.

Aceasta ar putea, de asemenea, sa fie structurata astfel incatstatele membre sa o utilizeze pentru a se imprumuta maximum 60% dinPIB-ul lor. Astfel, s-ar evita creditarea excesiva.

Avantajele unei obligatiuni comune:

  • Ar ajuta la stabilizarea economiilor europene.
  • Ar reduce costurile de finantare.
  • Ar face finantarea mai accesibila.
  • Ar permite organizarea unei emisiuni de obligatiuni mult maimari.
  • Ar atrage mai multi investitori internationali.
  • Ar avea un randament inferior celui al bundurilor germane.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO