Business Internaţional

OCDE a suspendat procesul de aderare a Rusiei şi vrea să consolideze cooperarea cu Ucraina

OCDE a suspendat procesul de aderare a Rusiei şi vrea...

Autor: Valentin Vidu - Mediafax

13.03.2014, 13:48 462

Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE) a anunţat joi că a suspendat "pentru moment" procesul de aderare a Rusiei şi că vrea să consolideze cooperarea cu Ucraina, relatează AFP.

"În urma unei reuniuni a Consiliului de guvernanţă, pe 12 martie, OCDE a amânat activităţile legate de procesul de aderare a Federaţiei Ruse la OCDE, pentru moment", a anunţat organizaţia într-un comunicat, adăugând că totodată a "convenit ca OCDE să răspundă în mod pozitiv cererii Ucrainei de consolidare a cooperării (lor) existente".

"La solicitarea membrilor Organizaţiei, secretarul general a informat Federaţia Rusă în acest sens", se arată în comunicat.

Acest anunţ are loc în contextul mobilizării unor trupe ruse în Crimeea, o peninsulă ucraineană în care 1,5 milioane de alegături sunt chemaţi duminică să voteze pentru alipirea la Rusia, din care a făcut parte până în 1954, când a fost "dată" Ucrainei de către fostul lider sovietic Nikita Hruşciov, în cadrul fostei Uniuni Sovietice.

Rusia, care cooperează cu OCDE începând din 1992, a solicitat în mod oficial să devină membră a Organizaţiei în 1996.

Statele din cadrul OCDE au aprobat deschiderea unor negocieri de aderare cu Rusia în 2007.

Parlamentul ucrainean a aprobat joi crearea unei Gărzi Naţionale din care vor putea face parte până la 60.000 de persoane, în contextul în care noua putere ucraineană se teme de o pătrundere a armatei ruse în estul ţării.

OCDE, care are 34 de state membre, acţionează cu scopul de a ajuta guvernele să lupte împotriva sărăciei, favorizând creşterea economică şi stabilitatea financiară.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO