Business Internaţional

OCDE: Europa să dea mesajul că va folosi „bazooka cea mare“ pentru a-şi apăra copiii

OCDE: Europa să dea mesajul că va folosi „bazooka cea mare“ pentru a-şi apăra copiii

Angel Gurria, secretarul general al Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE)

Autor: Anca Dumitrescu

23.05.2012, 00:04 669

Europa ar trebui să transmită mesajul că are suficientă forţă şi va folosi "bazooka cea mare" împotriva oricui va încerca să îi ameninţe "copiii", a afirmat ieri secretarul general al Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE), Angel Gurria, scrie CNBC.

"Nu vă luaţi de copiii mei pentru că am suficientă forţă şi voi folosi bazooka cea ma­re împotriva oricui va încerca să doboare una dintre ţările mele" ar trebui să spună liderii europeni, a afirmat Gurria la prezen­tarea noilor previziuni economice ale OCDE.

În opinia sa, europenii trebuie să dea asigurări că vor face orice este nevoie pentru stabilizarea pieţelor şi randamentelor, iar contagiunea nu se va produce pentru că vor face totul pentru susţinerea Spaniei şi Italiei, care şi-au făcut temele şi aplică politicile asu­mate, speculaţiile împotriva lor fiind inutile.

Oficialul OCDE consideră că liderii europeni au la dispoziţie mijloacele necesare pentru a da un astfel de mesaj investitorilor.

"Aveţi instituţii precum Banca Centrală Europeană (BCE), Banca Europeană pentru Investiţii (BEI), fondurile de salvare EFSF şi ESM, şi cele 430 de miliarde de dolari atrase de FMI", a argumentat reprezentantul OCDE.

Gurria a avertizat că cea mai mare ameninţare pentru economia mondială este continuarea crizei politice şi economice din Grecia şi impactul asupra zonei euro.

El a arătat că lipsa de acţiune a liderilor europeni a dus la o criză într-un stat membru care a costat peste 2% din economia zonei euro şi care este numai începutul contagiunii nu doar în zona euro, dar la nivelul întregii economii mondiale. Din acest motiv, liderii şi instituţiile europene ar trebui să facă tot ce le stă în putere să prevină ieşirea de sub control a crizei.

"Costul pierderilor pe pieţele bursiere şi a celor legate de locurile de muncă şi creş­terea economică sunt acum un multiplu al datoriilor totale ale Greciei", a spus Gurria.

La rândul său, directorul general al FMI, Christine Lagarde, a declarat la Londra că liderii din zona euro trebuie să facă mai mult pentru susţinerea creşterii economice, dar prin reforme structurale şi fără agravarea deficitelor bugetare, potrivit AFP.

"Trebuie să facă mai mult pentru susţinerea creşterii, în special prin inter­mediul reformelor structurale şi nu prin măsuri de relansare, întrucât considerăm că situaţia bugetară a statelor membre nu permite acest lucru", a spus Lagarde.

Şefa FMI a afirmat la începutul săptămânii că liderii europeni au realizat în acest an o atenuare serioasă a crizei, spre exemplu prin reformele de fond din ţări precum Spania şi Italia. Lagarde a salutat şi măsurile de consolidare a fondurilor de salvare ale zonei euro, precum şi opera­ţiunile Băncii Centrale Europene (BCE) de suplimentare a lichidităţilor prin împru­muturi ieftine acordate băncilor.

"Toate acestea sunt importante, dar consi­derăm că se poate face mai mult", a insistat şefa FMI.

În privinţa Greciei, ea a asigurat că "preferinţa clară a FMI" este ca planul internaţional de salvare să fie susţinut de puterea politică rezultată în urma scrutinului din 17 iunie, dar a adăugat că datoria FMI este să analizeze toate alternativele posibile.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO