Business Internaţional

OECD acuza BCE ca nu stie ce inseamna o banca centrala

20.07.2000, 00:00 14



Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OECD) a lansat o serie de critici la adresa Bancii Centrale Europene (BCE), acuzand institutia de transmiterea unor semnale de politica monetara care nu au facut decat sa creeze confuzie pe pietele financiare, inrautatind in cele din urma pozitia monedei unice europene.

Potrivit raportului periodic al organizatiei asupra evolutiei pietelor financiare internationale, fluxurile de capital masive care au iesit din zona euro cu destinatia SUA au jucat un rol important in caderea euro in raport cu dolarul, moneda unica atingand in luna mai minimul istoric de 0,8840$, dupa o depreciere de 25 de procente fata de paritatea inregistrata la lansare. Autorii raportului considera ca BCE nu intreprins nici un demers util pentru sustinerea euro.

"Reactiile publice ale bancii centrale nu au facut decat sa alimenteze o stare de confuzie pe pietele financiare, fara sa contribuie la revenirea monedei unice", se arata in documentul elaborat de OECD. O serie de analisti europeni considera ca BCE nici nu ar fi avut forta de a intreprinde o actiune directa eficienta pe pietele valutare, cel putin nu fara sprijinul Rezervei Federale.

Oficialii BCE au refuzat sa comenteze in legatura cu aceste acuzatii, precizand ca banca isi mentine angajamentul de a promova o politica transparenta. Banca Centrala Europeana sustine ca mentinerea stabilitatii preturilor in zona euro se datoreaza tocmai unei bune comunicari cu pietele financiare.

Analistii financiari apreciaza ca, dincolo de decalajul de competitivitate dintre economiile din zona euro si cea americana, scurta existenta a BCE a facut ca pietele sa aiba suspiciuni in legatura cu capacitatea institutiei de a face fata unor situatii de criza, marind presiunea asupra monedei unice.

Documentul OECD arata ca in primul trimestru al lui 2000 investitorii straini au cumparat actiuni si obligatiuni americane in valoare de circa 141 miliarde de dolari, in crestere cu 54% fata de ultimele trei luni din 1999. Din aceasta suma, 93 de miliarde au reprezentat plasamentele realizate de investitori europeni.

OECD mai noteaza inregistrarea in 1999 a unui nivel record de investitii straine directe atat in Statele Unite, cat si in Marea Britanie, mentionand insa ca si fluxurile de capital strain atrase de economia Germaniei au atins nivelul record de 52 miliarde de dolari, dublul valorii din 1998.


Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO