Business Internaţional

Oferta OTP pentru banca bulgara DSK Bank

07.11.2002, 00:00 80

Desi nu renunta la planurile sale de achizitii in Romania, OTP Bank va face o oferta pentru achizitionarea bancii bulgare DSK Bank, si a Postabank din Ungaria, a declarat marti presedintele executiv al OTP, Sandor Csanyi. Privatizarea DSK Bank, care detine 50% din piata din Bulgaria, este de asteptat ca se va incheia pana la sfarstul anului acesta, a mai spus Csanyi.
OTP ar putea sa infiinteze o banca noua in Romania, cu o retea de 30-40 de sucursale, dupa ce oferta sa de a achizitiona banci romanesti a fost refuzata.
OTP s-a numarat printre ofertantii pentru pachetul majoritar de actiuni al Bancii Comerciale Romane, oferte respinse de Guvernul roman. Ulterior, OTP si-a indreaptat atentia catre Banca Transilvania SA, a doua banca listata la bursa din Romania
OTP Bank intentioneaza sa contracteze, in viitorul apropiat, o linie de credit de la un grup de institutii bancare straine, in valoare de 125-130 de milioane de euro. O serie de analisti au aratat ca OTP va utiliza fondurile respective cel mai probabil pentru a-si imbunatati volumul de lichiditati denominate in euro si nu pentru finantarea unor eventuale achizitii internationale. Conform raportului financiar pentru primele sase luni ale acestui an, valoarea totala a depozitelor OTP in valuta a scazut cu 27,6 miliarde de forinti (112,5 milioane de euro), respectiv 8,7%, comparativ cu perioada corespunzatoare din 2001. In acelasi interval, valoarea creditelor in valuta acordate de banca ungara clientilor din sectorul corporatist intern s-a majorat cu 24,6%. In prezent, calificativul acordat OTP de agentia de evaluare financiara Standard & Poor's este "BBB", in vreme ce agentia Moody's Investors Service a evaluat puterea financiara a bancii ungare prin ratingul "C plus".
La sfarsitul lunii iunie, OTP avea un capital neconsolidat de 174,9 miliarde de forinti, cu 23,5% mai ridicat raportat la anul anterior.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO