Business Internaţional

Oficialii UE merg la Dublin să rezolve problema băncilor irlandeze. Anglia promite să ajute cu bani

 Oficialii UE merg la Dublin să rezolve problema băncilor irlandeze. Anglia promite să ajute cu bani

Autor: Gabriel Razi

17.11.2010, 23:53 32

Miniştrii de finanţe ai ţărilor din zona euro au căzut de acordsă ofere ajutor Irlandei în caz de nevoie, iar oficiali ai UniuniiEuropene urmează să se deplaseze la Dublin pentru a purta discuţiipreliminare privind un viitor plan de salvare alături deautorităţile irlandeze, scrie Financial Times.

Şi Marea Britanie urmează să joace un rol important, ministrul definanţe George Osborne declarând că "vom face ceea ce este îninteresul Marii Britanii. Irlanda este cel mai apropiat vecin şieste în interesul nostru ca economia irlandeză să reu­şească."Cotidianul american de business The Wall Street Journal scrie căpachetul de finanţare pe care l-ar putea primi Irlanda se va ridicala aproximativ 100 de miliarde de euro. În luna mai UE şi FMI auoferit Greciei o finanţare de urgenţă de 110 miliarde deeuro.

Concluziile întâlnirii miniştrilor de finanţe de la Bruxelles suntun semn clar că executivul lui Brian Cowen urmează să accepteajutor financiar de la UE şi FMI. Cele mai puternice economiieuropene, în frunte cu Germania, au făcut presiuni pentru demarareacât mai rapidă a unui plan de salvare a Irlandei, a căreifragilitate economică ameninţă zona euro.
Ministrul de finanţe al executivului din Dublin Brian Lenihansusţine că Irlanda nu este pregătită să accepte planul de sal­vare,dar că discuţiile trebuie purtate pen­tru a calma dezechilibreledin pieţe care "ameninţă atât Irlanda, cât şi zona euro".

"Dicuţiile pot fi considerate ca o intensificare a pregătirilorpentru lansarea unui program de salvare", spune comisarul europeanOlli Rehn.
Investitorii se tem că problemele economiei irlandeze se vorextinde în celelalte state cu economii vulnerabile din zona euro,cum ar fi Spania sau Portugalia. Dacă o criză ar afecta o ţarăprecum Spania, a patra cea mai mare economie din zona euro,capacitatea de recuperare economică a regiunii ar fi profundafectată, ameninţând chiar existenţa monedei unice europene.

Lansarea unui program de salvare a Irlandei întârzie pentru căDublinul nu doreşte să renunţe la o parte din autonomia saeconomică în dauna spe­cialiştilor de la FMI. Pe de altă parte,unele dintre statele europene îşi con­diţionează participarea laprogramul de salvare de supravegherea economică strictă derulată deFMI.
"Diferenţa faţă de Grecia este că acum suntem pregătiţi întotalitate", crede ministrul de finanţe francez ChristineLagarde.

Posibila implicare a Marii Britanii în planul de salvare a Irlandeireflectă relaţia dintre cele două state. Deşi nu face parte dinzona euro, Marea Britanie este unul dintre cei mai importanţiparteneri comerciali ai Irlandei, în timp ce băncile englezeştisunt puternic expuse pe creditele ipotecare şi finanţareaauto­rităţilor de la Dublin. Astfel exe­cutivul de la Londra estedirect interesat de salvarea sistemului bancar şi a economieiirlandeze.
Analiştii consideră că în cazul lansării unui program de salvare,FMI va furniza jumătate din fonduri, în timp ce Marea Britanie şiUniunea Europeană vor suporta cealaltă jumatate.

Scenariile previzionate pentru salvarea sistemului bancar dinIrlanda sunt estimate a valora între 45 de miliarde de euro şi 50de miliarde de euro, în timp ce readucerea pe linia de plutire aeconomiei ar putea costa între 80 de miliarde de euro şi 110miliarde de euro.

Marea Britanie are cea mai ridicată expunere faţă deIrlanda
Unul dintre motivele pentru care cele mai puternice economiieuropene fac presiuni pentru salvarea Dublinului este cantitateasubstanţială de împrumuturi pe care băncile europene le-auacordat-o companiilor, persoanelor fizice şi autorităţilorirlandeze, scrie The Wall Street Journal.
Băncile europene au în total o expunere faţă de Irlanda de peste480 mld. euro, iar creditorii britanici sunt cei mai expuşi, cu 164mld. euro împrumutaţi unei largi varietăţi de instituţiiirlandeze.

Royal Bank of Scotland are cea mai mare expunere pe Irlanda prinintermediul operaţiunilor derulate de subsidiara Ulster Bank. RBSmai deţine, de asemenea, şi obligaţiuni emise de executivul de laDublin. Analiştii consideră că expunerea RBS se ridică la peste 41mld. euro, din care cea mai mare parte este formată din crediteipotecare.
Pieţele au reacţionat după ce oficialiii europeni nu au reuşit săconvingă autorităţile de la Dublin de necesitatea accesăriifondurilor europene pentru salvarea economiei. Acţiunile RBS aucăzut cu 3,45%, până la 40,86, pe bursa londoneză.
Lloyds Banking urmează RBS din punctul de vedere al expunerii peIrlanda, cu împrumuturi de 20 mld. euro, însă, alte instituţiiifinanciare importante cum ar fi HSBC sau Barclays nu deruleazăoperaţiuni majore de retail în Irlanda, având expuneriminimale.
Germania se află pe locul al doilea după Marea Brtianie din punctulde vedere al expunerii pe Irlanda, cu o sumă de peste 150 mld.euro. Gabriel Razi

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO