Business Internaţional

Oleg Deripaska il intrece pe Roman Abramovici si devine cel mai bogat rus

Oleg Deripaska il intrece pe Roman Abramovici si devine cel mai bogat rus

Click pentru imaginea marita

19.02.2008, 21:13 47

Averea oligarhului rus Oleg Deripaska s-a dublat in 2007, ajungand pana la 40 mld. dolari (27,2 mld. euro) si transformandu-l pe acesta in cel mai bogat dintre miliardarii rusi, al caror numar a ajuns la 101, scrie presa internationala.
Deripaska - fondatorul celui mai mare producator de aluminiu din lume, Rusal - l-a detronat de pe prima pozitie pe fostul sau partener de afaceri, Roman Abramovici, profitand de pe urma cresterii preturilor metalelor si a investitiilor in constructii si productia de automobile.
Averea lui Roman Abramovici, proprietarul clubului de fotbal Chelsea Londra, a urcat pana la 23 mld. dolari (15,6 mld. euro). Abramovici detine locul doi in acest clasament si este urmat de Vladimir Lisin, proprietarul companiei Novolipetsk Steel si de patronul Alfa Group, Mihail Fridman, ale caror averi se afla la egalitate - 22,2 mld. dolari (15,1 mld. euro). Urmatoarea pozitie este ocupata de Alexei Mordasov, actionarul majoritar al producatorului de otel Severstal, a carui avere este estimata la 22,1 mld. dolari (15 mld. euro).
Numarul miliardarilor din Rusia, cel mai mare furnizor mondial de energie, a crescut cu 40 de persoane in 2007, cel de-al noualea an de crestere economica sustinuta pentru fosta republica sovietica. Averea combinata a celor mai bogati 500 de rusi a crescut pana la 716 mld. dolari (487,7 mld. euro), echivalentul a peste jumatate din Produsul Intern Brut al tarii.
In acelasi timp, Mihail Prohorov a ajuns de pe locul trei pe sapte, iar Vladimir Potanin a coborat doua pozitii pana pe locul sase, in conditiile in care divergentele dintre cei doi parteneri de afaceri au afectat performantele companiilor detinute de catre cei doi, printre care Norilsk Nickel, cel mai mare producator mondial de nichel, si Rosbank, care a fost achizitionata de Societe Generale.
Alisher Usmanov, coproprietarul Gazmetall si patronul clubului de fotbal Arsenal, a urcat pana pe locul 12, avand o avere estimata la 13,3 mld. $ (9 mld. euro).
Singurul nou-intrat in top 10 al celor mai bogati oameni de afaceri din Rusia este German Khan, al doilea actionar al Alfa Group, care ocupa chiar pozitia a zecea, avand o avere estimata la 15 mld. dolari (10,2 mld. euro).
Elena Baturina, sotia primarului Moscovei Iuri Lujkov si detinatoarea Inetko Group, a coborat zece locuri, pana pe pozitia a 27-a, fiind in continuare singura femeie prezenta in randul miliardarilor rusi. Averea acesteia este estimata la 7 mld. dolari (4,7 mld. euro).


Oleg Deripaska
Are o avere estimata la 40 mld. $ (27,2 mld. euro).
Este presedintele consiliului director al Rusal, cel mai mare producator mondial de aluminiu.
Mai detine Basic Element care include:
Russian Aluminum, producatorul auto GAZ, producatorul de aeronave Aviacor si asiguratorul Ingosstrakh.
Are reputatia de a fi magnatul rus cel mai apropiat de presedintele Vladimir Putin.

Roman Abramovici
Averea sa este estimata la 23 mld. $ (15,6 mld. euro).
El detine compania de investitii Millhouse Capital si este patronul clubului de fotbal britanic Chelsea.
Cariera sa a inceput cu o mica firma producatoare de jucarii din plastic.
A profitat de pe urma schemei "imprumuturi contra actiuni", cand oligarhii imprumutau bani administratiei Eltin in schimbul unor actiuni ale marilor companii de stat.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO