Business Internaţional

OPEC extinde limitele de productie pentru detensionarea pietei mondiale a petrolului

17.03.2005, 00:00 18

Organizatia Tarilor Exportatoare de Petrol, care produce 40% din petrolul lumii, cedeaza la presiunea marilor consumatoare de petrol. Aceasta a anuntat ca va incheia o intelegere prin care va creste productia de petrol pentru a ajuta la scaderea preturilor, informeaza The New York Times.


Seicul Ahmad Fahad al-Ahmad al-Sabah, presedintele OPEC, care este si ministrul petrolului din Kuweit, a declarat ca ministrii din tarile producatoare iau in considerare cresterea limitelor in doua etape, cu un milion de barili de petrol pe zi. Intr-o prima etapa cresterea ar fi de 500.000 de barili pe zi, existand posibilitatea unei noi cresteri cu jumatate de milion pana in mai. Planul trebuie sa fie aprobat la conferinta ministrilor petrolului, unde se intalnesc membrii Organizatiei Tarilor Exportatoare de Petrol.


Tarile industrializate sunt din ce in ce mai nemultumite de evolutia pretului petrolului, care este aproape de 55 de dolari pe baril. Pana in prezent, administratia Bush s-a ferit sa influenteze politica OPEC. Dar cel putin doi reprezentanti ai organizatiei - ministrii petrolului din Quatar si Algeria, care au fost prezenti la intalnire, au declarat ca SUA au cerut OPEC sa actioneze pentru a detensiona piata mondiala.


"Incercam sa gasim o cale, astfel incat sa beneficieze atat organizatiile, cat si piata", a declarat Sabah in urma unei intalniri cu ministrul petrolului din Arabia Saudita.


Propunerea reprezinta o schimbare in politica OPEC, care a indicat pana acum ca va retrage petrol de pe piata pentru a preveni realizarea de stocuri in trimestrul doi, o data cu scaderea cererii. Confruntandu-se constant cu niveluri record ale petrolului si tinand cont de perspectivele cresterii cererii in acest an, ministrii petrolului dau o mana de ajutor pietelor infometate.


Totusi, in urma ridicarii barierelor, cantitatea suplimentara de petrol care va patrunde pe piata va fi mica. Membrii OPEC, cu exceptia Irakului, caruia nu i s-a impus o limita de productie, pompeaza in prezent in jur de 27,7 milioane de barili pe zi. Nivelul este cu 700.000 de barili mai mare decat limita oficiala a grupului de 27 de milioane de barili. Majorarea limitarii cu un milion de barili va duce la aparitia unei productii suplimentare de 300.000 de barili de petrol pe zi.


Prin majorarea barierelor, OPEC da un semnal ca intentioneaza sa faca o schimbare in productie. Arabia Saudita, singura tara membra a OPEC care are rezerve semnificative, produce in prezent aproape 9,5 milioane de barili pe zi, cu mult peste limita oficiala de 8,8 milioane de barili pe zi.


Chiar si inainte de intalnirea ministrilor petrolului din Iran, Arabia Saudita a inceput sa forteze limitarea, cerand o crestere de 500.000 de barili pe zi prin care a dorit sa traga un semnal de alarma referitor la nivelul mult prea ridicat al preturilor. Ali al-Naimi, ministrul saudit al petrolului si cel mai puternic broker de la OPEC, pledeaza pentru un nivel cuprins intre 40-50 de dolari pe baril.


Analistii considera ca Arabia Saudita a fost preocupata de cresterea nivelului cererii in a doua jumatate a anului si a simtit nevoia sa adauge noi cantitati de petrol pe piata pentru a preveni o eventuala majorare a preturilor.


Dar nu toti membrii OPEC au fost convinsi ca este nevoie de mai mult petrol pe piata. Unul dintre delegati a sugerat ca exista posibilitatea ca o a doua etapa de crestere sa nu se desfasoare, pentru ca anumite tari, care nu au posibilitatea crestrii productiei, ar putea fi frustrate. Printre acestea se numara Iranul, Venezuela, Libia si Indonezia.
cristina.marina@zf.ro
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO