Business Internaţional

Optimismul investitorilor de pe bursele europene a tinut numai o zi

10.09.2008, 19:44 13

Cresterea de pe burse nu a mai fost la fel de semnificativa ca la inceputul saptamanii. Cu toate acestea, titlurile Ryanair Holdings, ale operatorului de croaziere Carnival si ale Daimler s-au apreciat dupa ce Arabia Saudita a anuntat ca productia actuala de petrol este suficienta pentru a satisface cererea mondiala, eliminand astfel temerile referitoare la fluctuatia pretului titeiului.
Avansul limitat din Europa s-a tradus insa intr-un declin pe pietele asiatice, dupa ce scaderea preturilor materiilor prime a generat o prabusire a interesului investitorilor pentru actiunile companiilor petroliere si pentru cele miniere, precum Cnooc, din China, scrie Bloomberg..
Indicele european Stoxx 600 s-a apreciat cu 0,7%, pana la 283,2 puncte la jumatatea sedintei de tranzactionare de marti, in timp ce indicele MSCI Asia Pacific a inregistrat un declin de 2%. Indicele Stoxx 600 a avansat cu 3,3% la inceputul acestei saptamani, pe fondul speculatiilor potrivit carora actiunea de salvare a Freddie si Fannie va avea capacitatea de a stabiliza piata ipotecara.
In ultimele luni, investitorii au evitat actiunile companiilor financiare, ceea ce a generat o scadere de 22% a indicelui Stoxx 600 de la inceputul anului incoace.
Situatia recenta a fost alimentata de cea mai semnificativa crestere din ultimele trei decenii a numarului creditelor ipotecare neperformante si de reducerile valorii activelor detinute de banci cu 500 de miliarde de dolari (circa 350 de miliarde de dolari) inregistrate ca urmare a declansarii crizei subprime.
Actiunile Ryanair, cea mai mare companie aeriana low-cost din Europa, au inregistrat o crestere de 5% in sedinta de tranzactionare de marti, in timp ce titlurile British Airways, a treia mare companie aeriana la nivel european, au avansat cu 4,8%, pana la 265,25 de penny.
Carnival, cea mai mare companie de croaziere din Europa, a avut un avans de 5,1%, pana la 2.120 de pence, in timp ce actiunile Daimler, al doilea mare producator de automobile de lux la nivel mondial, au ajuns la 41,2 euro, cu 2,1% peste nivelul din sedinta precedenta.
Pretul petrolului a coborat la 104,98 dolari pe baril pe Bursa din New York, pe fondul aprecierii dolarului in fata monedei unice europene si al declaratiilor autoritatilor saudite, potrivit carora productia de petrol este suficienta pentru satisfacerea cererii la nivel mondial.
Pretul aurului a coborat sub 800 de dolari/uncie (28,2 dolari/gram) pe pietele asiatice dupa ce actiunea de salvare a Freddie Mac si Fannie Mae a generat o apreciere a monedei americane, reducand interesul investitorilor pentru materiile prime. Pretul cuprului a scazut cu 0,9%, in timp ce nichelul si zincul au pierdut 0,8, respectiv 2,5% din valoare.

Bursa din Londra a clacat luni

Bursa de la Londra si-a suspendat o mare parte din timp sedinta de tranzactionare de luni, ca urmare a unei defectiuni a sistemului computerizat, ceea ce a impiedicat traderii londonezi sa participe la explozia care a avut loc pe bursele internationale dupa anuntul nationalizarii creditorilor americani Freddie Mac si Fannie Mae, scrie International Herald Tribune. La numai o ora de la deschiderea sedintei de tranzactionare, unii traderi au inceput sa se planga ca nu pot vedea preturile si nici nu pot efectua tranzactii ca urmare a deconectarii de la platforma principala de tranzactionare.
Sedinta a fost suspendata timp de sapte ore, tranzactiile fiind reluate cu o jumatate de ora inainte de inchiderea programata pentru ora 16:30. In sedinta de luni, bursele din Europa si Asia au avansat puternic pe fondul speculatiilor potrivit carora actiunea de salvare a Freddie si Fannie ar putea pune capat turbulentelor de pe piata ipotecara. Unii brokeri au apreciat ca sistemul informatic al bursei londoneze s-a prabusit ca urmare a unei suprasaturari, in conditiile in care multi dintre investitori s-au grabit sa rectifice tranzactiile de saptamana trecuta, pariind pe o piata in scadere.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO