Business Internaţional

Optimismul revine pe bursele rusesti, pe fondul redresarii nivelului lichiditatilor

25.09.2008, 19:10 19

Retragerea semnificativa de capital de pe bursele din Moscova in prima parte a acestei saptamani a determinat autoritatile ruse sa vina cu un pachet de masuri in valoare de aproximativ 130 mld. dolari (88 mld. euro), menit a redresa piata. Masurile respective includ o relaxare a cerintelor privitoare la rezerve si angajamente de achizitionare de actiuni, scrie The Moscow Times.

"Panica a luat sfarsit. Se iau masuri in vederea depasirii crizei de incredere in sistemul bancar. Stabilitatea sistemului financiar reduce retragerile de capital, impulsionand pietele", a declarat Vladimir Osakovski, analist in cadrul UniCredit.
Indicele RTS exprimat in dolari a atins miercuri cel mai ridicat nivel dintr-o saptamana, de 1.334,75 puncte, inainte de a inchide sedinta de tranzactionare la 1.315,43 puncte. MICEX, indicele mai lichid, exprimat in ruble, a castigat 3,2%, pana la 1.105,72 puncte, tranzactiile fiind suspendate timp de aproximativ o ora din cauza unor probleme de ordin tehnic.
Pe piata monetara, dobanzile overnight au atins 2%, cel mai scazut nivel din ultimele trei luni, reprezentand in acelasi timp o scadere de cinci ori de la maximul de aproximativ 11% inregistrat in punctul maxim al crizei de lichiditati de saptamana trecuta.
Banca centrala a anulat o oferta de pana la 300 miliarde de ruble (8,1 miliarde de euro) de fonduri bugetare din cauza lipsei de cerere din partea bancilor comerciale, un semn in plus ca situatia lichiditatilor din sistemul bancar se imbunatateste.
Banii fusesera oferiti celor 28 de banci care intrunesc criteriile de solvabilitate ale Ministerului Finantelor, dar banca centrala a anuntat anularea ofertei din cauza cererii insuficiente.
Rubla a inchis sedinta de tranzactionare la 30,25 unitati in raport cu un cos de 55 de centi si 45 eurocenti, cel mai ridicat din 15 septembrie incoace.
Dealerii au declarat ca rubla a avut de castigat de pe urma revenirii bursei de actiuni, dar si de pe urma schimbarii de catre exportatorii rusi a castigurilor obtinute din strainatate in moneda locala in vederea platii taxelor de sfarsit de luna.
Cresterea pietei de actiuni si a rublei, dublata de anuntul privitor la sprijinul acordat de Warren Buffet companiei Goldman Sachs, a impins in sus actiunile bancilor, Sberbank, cea mai mare detinatoare de depozite in ruble, inregistrand un avans de 7% al valorii actiunilor.
Actiunile VTB Group au urcat cu 6,5% dupa ce acesta a anuntat o dublare a profitului pana la 553 milioane de dolari fata de anul trecut.
Pretul petrolului a urcat cu aproximativ 2%, iar firmele din domeniul energiei au avut de castigat, actiunile Rosneft avansand cu 2% si cele ale Gazprom cu 5,4%.
Gazprom va plati 230 miliarde de ruble (9,2 miliarde de dolari) din datorii utilizand fonduri proprii pana la sfarsitul anului, un anunt extrem de pozitiv pentru actionari si investitorii in obligatiuni, arata analistii Troika Dialog.
"Totusi, tensiunea se mentine, iar stabilitatea este una fragila", a declarat Osakovski din cadrul UniCredit.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO