Business Internaţional

OTP va cumpara a doua banca bulgara

15.05.2003, 00:00 16

Autoritatile de la Sofia au anuntat ca au decis sa vanda DSK Bank grupului ungar OTP, in defavoarea contracandiatului austriac Erste Bank, valoarea tranzactiei fiind de 311 milioane de euro, informeaza Financial Times.
Oferta OTP privind preluarea in totalitate a DSK, a doua banca din Bulgaria si ultima institutie de profil aflata in proprietatea statului, a fost mai mare decat cea a Erste Bank, de 293 milioane de euro.
Milen Velcev, ministrul bulgar al Finantelor, a precizat ca procesul de deliberare a fost foarte dificil, intrucat ambele propuneri au fost avantajoase si au depasit pretul estimat initial de autoritati.
Oficialul a apreciat ca cele doua banci au experienta in domeniul serviciilor destinate persoanelor fizice si dispun de o situatie financiara stabila. Intruct ambele grupuri au prezentat un program de afaceri solid, singurul criteriu care a putut influenta decizia autoritatilor a fost pretul oferit.
Preluarea DSK Bank reprezinta a doua achizitie externa a OTP, dupa ce a cumparat IRB Bank (Slovacia), la sfarsitul anului 2001.
Prin comparatie, insa, banca bulgara reprezinta cea mai valoroasa achizitie realizata de OTP.
DSK opereaza 1.300 de sucursale si reprezentante pe plan national si administreaza 14% din activele industriei bulgare de profil.
Sandor Csanyi, presedintele OTP, a apreciat ca profitul neimpozitat al bancii bulgare se poate dubla, in acest an, dupa ce a obtinut, anul trecut, 15 milioane de euro.
"DSK administreaza peste trei milioane de conturi, dintr-o populatie de aproape noua milioane de locuitori, ceea ce ii asigura un potential solid de dezvoltare. Am pus la punct un program pe cinci ani foarte detaliat. Apreciez ca valoarea tranzactiei reprezinta un pret foarte bun pentru statul bulgar si, pe termen mediu, un pret foarte bun pentru OTP", a aratat Csanyi.
Banca ungara a anuntat rezultatele financiare preliminare aferente primului trimestru, raportand un profit consolidat de 25,4 miliarde de forinti (103 milioane de euro).
OTP s-a aflat in cursa pentru privatizarea Bancii Comerciale Romane, dar oferta a fost respinsa de autoritatile romane. Ulterior, banca ungara sI-a anuntat interesul pentru achizitionarea unei alte banci romanesti, posibil Banca Transilvania. Mediafax

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO