Business Internaţional

Paradis fiscal pentru multinationale, chiar la ele acasa

25.02.2003, 00:00 18

Americanii care se pregatesc sa-si completeze declaratiile fiscale ar fi surprinsi sa afle ca, procentual, platesc impozite mai mari decat unele dintre cele mai mari companii din lume.
Bugetul propus de presedintele american la 3 februarie prevede un buget de 2,23 trilioane dolari, soldat cu un deficit record de 307 miliarde dolari. Din cauza acestei diferente, presedintele Rezervelor Federale americane, Alan Greenspan, a cerut Congresului sa limiteze cheltuielile si a adus in discutie relaxarea fiscala de 690 milioane dolari propusa de Bush.
Mai mult, unii legiuitori argumenteaza ca Statele Unite ar trebui sa puna putina ordine si in domeniul taxelor corporatiste. Gigantul energetic falimentar Enron a reusit sa evite unele plati fiscale prin "tranzactii incredibil de complicate", se spune intr-un raport al Senatului american. Compania a infiintat 692 de entitati financiare in Insulele Cayman, ca parte a unei strategii de a evita plata impozitelor. Noi sanctiuni impotriva celor care incearca sa se sustraga de la plata taxelor datorate par a fi extrem de necesare.
"Intentionam sa distrugem practicile de manipulare a situatiei contabile care fac posibile evaziunea fiscala", a declarat senatorul Charles Grassley, presedintele  comitetului pentru finante din cadrul Senatului, cu ocazia publicarii raportului.

Sub 20%
Multe companii americane isi minimizeaza in mod curent impozitul pe venit, fara a incalca legea. In 2001, opt din cele 30 de companii care intra in structura indicelui bursier compozit Dow Jones industrial Average, unul dintre cei mai reprezentativi indicatori pentru pietele bursiere americane, au fost impozitate cu mai putin de 20% din profitul operational, conform datelor furnizate de Bloomberg. In acelasi timp, persoanele fizice plateau statului impozite pe venit de pana la 39,1%.

Optiunile Microsoft
Companiile folosesc mijloace extrem de diversificate pentru a diminua taxele pe care le platesc la stat, de la credite pentru cercetare, pana la deduceri pe optiunile exercitate de angajati. Cand angajatii decid sa-si exercite optiunile pe actiuni de care beneficiaza, companiaile pot opta pentru deducerea fiscala a diferentei dintre pretul la care angajatii pot cumpara actiunile si pretul de piata al acestor actiuni. Asemenea deduceri au redus impozitele Microsoft cu 9,2 miliarde dolari, intre anii 2000-2002.

Tranzactiile GE
Gigantul american General Electric (GE) a reusit sa diminueze nota de plata fata de autoritatile fiscale prin tranzactiile efectuate de divizia sa de leasing care beneficia de avantaje fiscale, GE Capital Services, conform unui studiu realizat de Institutul american de impozitare si politici economice. In perioada 1996-1998, GE a beneficiat de reduceri fiscale de 6,9 miliarde dolari, mai mult decat orice alta companie americana, arata acelasi studiu. In 2001, GE a platit impozite de 1,49 miliarde dolari, echivalentul a 7,4% din profitul operational, desi Statele Unite practica una dintre cele mai mari rate de impozitare a sectorului corporatist din cele 30 de state membre ale OECD, conform unui studiu realizat in ianuarie 2002 de KPMG International.
Impreuna cu taxele percepute la nivelul statelor federale, rata de impozitare ajunge in Statele Unite pana la 40%, fiind intrecuta doar de nivelul fiscalitatii corporatiste din Belgia, Italia si Japonia. Totusi, cele mai mari companii din lume reusesc sa beneficieze de deduceri fiscale care le permit sa cedeze statului american mult mai putin din profiturile operationale. Se pare ca Congressmanii vor trebui sa gaseasca alte surse pentru acoperirea deficitului record. andreea.melinte@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO