Business Internaţional

"Părintele" monedei unice: euro a avut o eroare de execuţie, britanicii au avut dreptate

"Părintele" monedei unice: euro a avut o eroare de execuţie, britanicii au avut dreptate

Autor: Iulian Anghel

04.12.2011, 12:59 4211

Fostul preşedinte al Comisiei Europene între 1985 şi 1994, francezul Jacques Delors în mandatul căruia au fost puse bazele monedei unice, susţine într-un interviu acordat publicaţiei britanice The Telegraph că dificultăţile cu care se confruntă zona euro au ca fundament o eroare de execuţie a monedei unice, anume că apariţia ei nu a fost însoţită de o mai mare integrare la nivelul celorlalte politici.

Ceea ce susţine Delors este cu atât mai important cu cât el a condus, în calitate de preşedinte al Comisiei Europene, comitetul de experiţi care a pus bazele Uniunii Economice şi Monetare. Comitetul şi-a început activitatea în 1988. În baza propunerilor făcute de comitet, în iulie 1990 au fost eliminate restricţiile privind circulaţia capitalurilor, moneda unică a fost introdusă "virtual" la 1 ianuarie 1999 şi a fost pusă efectiv în circulaţie la 1 ianuarie 2002.

Delors, acum în vârstă de 86 de ani, se retrăsese între timp (a părăsit preşedinţia Comisiei la finele lui 1994), însă mandatul său a fost unul de speranţă pentru Europa care avansa rapid către integrare - dar nu chiar aşa cum a dorit Delors, partizanul unei unificări mai intense. Delors spune că, dadă planul său ar fi fost acceptat, acum moneda unică ar fi fost mai puternică.

În interviul citat, el dă dreptare britanicilor care obiectau că realizarea unei monede unice având ca bază doar o bancă centrală, BCE, nu este ceva care să aibă un fundament solid - aceasta fiind eroare de construcţie care a condamnat, practic, moneda unică.

Ca şi în alte ieşiri publice (e adevărat rare), Delors îi critică pe actualii lideri ai UE despre care susţine că au acţionat fără curaj şi, oricum, prea târziu.

În vară, Delors criticase propunerile formulate de preşedintele francez Nicolas Sarkozy şi cancelarul german, Angela Merkel privind instituirea unui guvern al zonei euro: "crearea unui minister de finanţe în zona euro nu este decât un accesoriu inutil."

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO