Business Internaţional

Patronii spanioli au ajuns sa sparga banci ca sa isi plateasca salariatii

25.09.2009, 00:00 22

Contractorul in varsta de 52 de ani incerca cu disperare sa-sisalveze afacerea. Incapabil sa-si plateasca angajatii si aflandu-sein pragul falimentului, Ausencio C. G., dupa cum este identificatde politia spaniola, a mers la banca, insa nu pentru un imprumut,scrie The New York Times.

Dupa rapoartele politiei, acesta a furat 80.000 de euro de lapatru banci inainte de a fi prins pe cand incerca a cincea spargerelanga Barcelona in luna februarie.

Jumatate din acesta suma provine de la primul jaf si a fostutilizata pentru plata angajatilor, dupa cum a declarat Ausencio lapolitie.

In conditiile in care rata somajului se apropie de 20%, cel mairidicat nivel din Europa, iar economia este asteptata sa scada cu4,2% in acest an, cazurile de jafuri bancare din acest an sunt cu20% mai numeroase fata de anul 2007, conform Asociatiei BancilorSpaniole.

"In ultimele luni a devenit clar ca Spania sufera de o inmultirea cazurilor de jafuri bancare", a declarat Francisco Perez Abellan,director al departamentului de Criminologie al Universitatii CamiloJose Cela din Madrid. "Oamenii comit delicte din necesitate, nu-simai pot continua stilul de viata si atunci recurg la jafuri"."Exista somaj, foame si bani in banci, iar cei trei factori secombina", spune Jose Manuel Murcia, reprezentant al unuia dintrecele mai mari sindicate din Spania, CC.OO. "Bancile refuza saacorde credite, companiile au astfel probleme, ceea ce impinge insus rata somajului".

"Oamenii nu-si pot plati ratele la creditele ipotecare. Astfel,e mai logic sa jefuiesti o banca decat o farmacie", a adaugatMurcia.

In ciuda acestei tendinte, oficialii bancari nu cred cafenomenul jafurilor este atat de amplu si resping orice comparatiecu America din timpul Marii Recesiuni din anii '30. "Este un miturban", a declarat Eduardo Zamora, director de securitate in cadrulBanco Sabadell, a patra mare banca a Spaniei. Jafurile bancare aufost mult mai numeroase la sfarsitul anilor '80 si inceputul anilor'90, adauga Zamora. Atata timp cat numarul acestor cazuri nudepaseste 500 pe an, situatia este sub control, spune Zamora.

In total, au fost inregistrate 165 de cazuri in primele patruluni ale acestui an, conform Asociatiei Bancilor Spaniole. Murciaspune, insa, ca numarul real al jafurilor este mai ridicat. Inplus, el spune ca angajatii din secotrul bancar se confrunta curiscuri in crestere din cauza inmultirii unitatilor cu numai unulsau doi angajati.

De fapt, Ausencio C. G. a vizat bancile cu numai un angajat, deobicei femeie, si a urmarit cu atentie miscarile victimei sale, catsi zona inainte de a actiona.

In timp ce suma obtinuta din primul jaf, de 50.000 de euro afost folosita pentru plata angajatilor, sumele obtinute ulterior aufost alocate furnizorilor si cheltuielilor familiale, inclusivpentru studiile fiicei sale din Londra, conform politiei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO