Business Internaţional

Pe piaţa eolienelor giganţii preiau puterea

Autor: Traian Terzianm

04.11.2010, 23:50 47

Sectorul european al energiei eoliene trece în prezent printr-otransformare majoră. Noi parcuri eoliene offshore urmează să fieinaugurate pe litoralul european, în timp ce companii importanteprecum Siemens sau General Electric îşi extind prezenţa pe o piaţăce valorează miliarde de euro, scrie Spiegel Online.

Liderul pieţei, compania daneză Vestas, a anunţat în aprilie că îşiva închide fabrica de turbine eoliene din Marea Britanie, urmând săo mute în Statele Unite. În acelaşi timp, Siemens, cu sediul înMünchen, a decis să îşi dezvolte operaţiunile din Marea Britanie.Până în 2014, compania îşi propune să deschidă o nouă fabrică,creându-se astfel 700 de noi locuri de muncă. Investiţia în acestproiect se va ridica la 80 de milioane de lire sterline (90 demilioane de euro).

Mişcările din Marea Britanie reflectă un trend mai larg al pieţei:micii pionieri ai energiei eoliene - Vestas, Enercon, Nordex - seluptă pentru menţinerea cotei de piaţă, în timp ce companiile mari- Siemens sau General Electric - îşi continuă expansiunea.
"Această tendinţă va continua", punctează Holger Fechner, analistîn cadrul băncii NordLB. În condiţiile apariţiei tot mai multorproiecte de parcuri eoliene, mărimea este un avantaj pentrucompaniile din acest sector. Companiile mari pot reacţiona mairapid la creşterea cererii, spre deose­bire de cele de micidimen­siuni.
"Companiile specializate ţin pasul cu greu", declară Fechner.
Anul trecut, Vestas abia a reuşit să îşi apere cota de 12,5% pepiaţa mondială, General Electric situându-se în urma producătoruluida­nez cu o diferenţă infimă de 0,1%. În ultimii ani, Siemens şi-aadjudecat o poziţie importantă în topul celor mai importantecompanii din sector. Conform unei ierarhizări realizate de firma deconsulanţă BTM, Siemens deţine o cotă de piaţă de 5,9% .
"Până 2012 vrem să ajungem pe locul trei", a declarat Raid Umlauft,preşedinte al diviziei de energii regenerabile la Siemens.
Schimbările ce au loc pe piaţa energiei eoliene sunt conduse înprincipal de tehnologiile offshore. Potenţialul de creştere alacestei pieţe poate fi ilustrat doar privind la planurileGermaniei, care intenţionează să construiască în următoareledecenii centrale eoliene cu o putere de 25.000 MW, capacitateechivalentă a 20 de centrale nucleare sau pe bază de cărbune.
Furnizorii de energie preferă să colaboreze cu companiile maripentru că le asigură o mai mare siguranţă. Fechner afirmă că "cucât compania este mai mare, cu atât există mai mare siguranţăpentru astfel de proiecte". De aceea, creşterea este mult maiuşoară pentru companiile mari.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO