ZF 24

România-Ungaria: meciul economiilor

România-Ungaria: meciul economiilor

Autor: Radu Bostan

05.09.2013, 21:28 1841

Pe terenul de fotbal, fiecare ţară este reprezentată de câte 11 jucători. Pe terenul economiei însă, România apare cu un număr aproape dublu de „jucători“ faţă de vecina din vest. Cei circa 20 milioane de locuitori din România au generat anul trecut un produs intern brut de 131,7 miliarde de euro, dar cei aproximativ 10 milioane de locuitori ai Ungariei au construit o economie de 97,6 miliarde de euro. Astfel, PIB per capita este de 8.800 euro în Ungaria, faţă de 4.400 de euro în România.

Discrepanţa dintre mărimea în cifre a economiei şi nivelul de trai al populaţiei se vede de altfel şi în diferenţele de câştig salarial mediu din cele două ţări. În luna iulie 2013, salariul mediu brut a fost de 756 euro în Ungaria, comparat cu 505 euro în România, potrivit agenţiilor de statistică din fiecare stat. În acelaşi timp, Ungaria acordă un venit minim de 332,37 euro, faţă de 179,36 euro în România.

 

România punctează la disciplina fiscală, dar la comerţ ungurii câştigă cu 2-1

Abilitatea economiei Ungariei de a realiza mai multe cu resurse mai puţine se vede şi în balanţa comercială cu România, care înclină puternic în favoarea Ungariei de mulţi ani.

Ungaria a fost în primele patru luni ale anului al cincilea partener la export al României şi a treia mare sursă de importuri, deficitul comercial al României fiind de 682 milioane de euro. Printre principalele mărfuri româneşti vândute în Ungaria în perioada respectivă s-au numărat maşinile şi dispozitivele mecanice, echipamentele electrice, articolele din metal şi materialele plastice.

Principala problemă economică a Ungariei este datoria publică, cea mai mare din Europa de Est, de 82% din PIB după primul trimestru din an. Guvernul a împrumutat 20 miliarde de euro în 2008 de la Fondul Monetar Internaţional şi Uniunea Europeană pentru a se putea finanţa în contextul în care piaţa obligaţiunilor fusese îngheţată de criza economică. Statul a reuşit însă să-şi plătească anticipat datoria către FMI.

Liga regională a companiilor, dominată de polonezi şi unguri

În meciul companiilor din Europa Centrală şi de Est (ECE), România este reprezentată de businessuri precum OMV Petrom şi Automobile Dacia într-un clasament al celor mai mari 500 de firme din regiune, realizat de grupul financiar Coface.

Cele 54 de companii cu care figurează România în top au avut anul trecut afaceri cumulate de 48,6 miliarde de euro. Liderul clasamentului este Polonia, ale cărei 171 de companii din top au făcut afaceri de 233,9 miliarde de euro. Ungaria se impune pe locul doi în regiune, apărând în top cu 66 de companii, cu afaceri totale de 89,8 miliarde de euro în 2012.

Cel mai mare business din Ungaria, situat pe locul doi în topul Coface, este grupul petrolier MOL, care este şi cea mai valoroasă companie listată la bursa din Budapesta. MOL este activă şi în România, fiind al patrulea mare jucător de pe piaţa benzinarilor, unde lider este OMV Petrom. Grupul este însă implicat şi în explorarea de hidrocarburi în zona graniţei României cu Ungaria.

În afară de MOL, cea mai mare companie cu capital maghiar cu afaceri în România este OTP, unul dintre cei mai mari furnizori de servicii financiare din ECE, cu afaceri de 2 miliarde de euro în 2012. Pe piaţa românească, OTP Bank este o bancă de mărime medie, cu active în valoare de 4,6 miliarde lei la sfârşitul anului 2012 şi o cotă de piaţă de 1,3%.

Dacă salariul mediu mai mare sugerează că oamenii de rând trăiesc mai bine în Ungaria decât în România, la capitolul bogaţi Ungaria nu se face remarcată. Niciun ungur nu apare în topul de anul acesta al celor mai bogaţi oameni realizat de revista Forbes. Singurul român din top, clasat pe locul 1.268, este omul de afaceri Ioan Niculae, proprietarul grupului InterAgro, cu o avere de 1,1 miliarde de dolari.

Acest articol a apărut în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 06.09.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO