Business Internaţional

Pentru petrodolari, Europa s-a făcut că nu vede derapajele lui Gadhafi

Autor: Catalina Apostoiu

22.02.2011, 23:45 21

Guvernele europene s-ar putea vedea nevoite să vină cuexplicaţii pentru anii în care l-au "curtat" pe liderul libianMuammar Gadhafi şi pentru nenumăratele contracte de businesssemnate cu autorităţile de la Tripoli în pofida situaţiei dinLibia, scrie The Wall Street Journal.

Acum, oficialii europeni condamnă în termeni din ce în ce maiduri violenţele din Libia care s-au soldat cu sute de morţi, însămulţi critici spun că aceste cuvinte vin mult prea târziu.

Ani la rând, liderii europeni s-au prefăcut că nu observăacţiunile colonelului Gadhafi în graba acestora de a-şi asiguraacces la câmpurile petroliere ale Libiei şi de a atrage fondurisuverane libiene care să investească în firme slăbite de crizafinanciară.

Gadhafi a fost celebrat în recentele vizite oficiale la Roma şiParis, iar guvernul britanic a sprijinit eliberarea lui Abdel Basetal-Megrahi, libianul condamnat pentru atacul terorist din 1988asupra unui avion Pan Am deasupra Lockerbie, Scoţia. Eforturile dea-l mulţumi pe Gadhafi se întorc acum împotriva Europei. "A fost ogreşeală uriaşă. Gadhafi le-a oferit ce doreau şi este păcat că atrebuit să coexiste", declară Mansour Elkikhia, profesor de ştiinţepolitice în cadrul Universităţii din Texas.

Presiunile de regândire a legăturilor cu Libia sunt mai acute înItalia, cel mai mare partener comercial al Libiei. Berlusconi a"profitat de relaţia privilegiată cu Gadhafi ani întregi. Acumtrebuie să intervină pentru a se asigura că revoltele nu suntsuprimate în mod violent", declară Dario Franceschini din cadrulPartidului Democrat.

Libia este cel mai mare furnizor de petrol al Italiei şi înultimii doi ani aceasta a transferat o mare parte din venituriledin petrol în economia italiană. Libia a investit de asemeneaîntr-o gamă largă de companii italiene.

Oficialii italieni spun că Berlusconi este divizat între dorinţade a face presiuni pentru democratizarea Libiei şi riscurile uriaşepe care revoltele le implică pentru legăturile economice aleItaliei cu ţara nord-africană. Manifestaţiile din Libia aduc deasemenea în discuţie relaţia pe care Marea Britanie a încercat să ocreeze cu Gadhafi de când cele două ţări şi-au reluat relaţiilediplomatice, în 1999, după mai mult de un deceniu de conflictepolitice.

În 2003, Libia şi-a asumat responsabilitatea pentru actul din1988. Atât Statele Unite, cât şi Europa au salutat decizia. Libia afost ştearsă de pe lista ţărilor care sponsorizează actele deterorism, iar sancţiunile au fost ridicate.

Recent, Marea Britanie a cerut Libiei să pună capăt actelor deviolenţă împotriva protestatarilor şi de intimidare ajurnaliştilor.

Majoritatea participaţiilor deţinute de Marea Britanie în Libiaau legătură cu petrolul, prin intermediul BP PLC şi Royal DutchShell PLC. În plus, divizia britanică a firmei din domeniulapărării General Dynamics Corp. a încheiat un contract de 85 demilioane de lire sterline în 2008 pentru a furniza armatei libieneun sistem de comunicaţii sofisticat.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO