Business Internaţional

Pentru şeful băncii Germaniei salariul de bancher în mediul privat este mai ispititor decât conducerea BCE

Pentru şeful băncii Germaniei salariul de bancher în mediul privat este mai ispititor decât conducerea BCE

Autor: Gabriel Razi

10.02.2011, 23:45 56

Axel Weber, favorit pentrupreluarea şefiei Băncii Centrale Europene (BCE), intenţionează săse retragă în cursul acestui an din funcţia de guvernator al bănciicentrale a Germaniei, speculându-se că ar putea ajunge la DeutscheBank, care îi caută un succesor actualului CEO, scrie cotidianulThe Wall Street Journal (WSJ).

Dacă acest scenariu se dovedeştereal, Axel Weber va renunţa la salariul său de 400.000 de euro pean pentru o remuneraţie de câteva milioane în mediul privat. JosefAckermann, CEO al Deutsche Bank, a câştigat în 2009 aproape optmilioane de euro.

Funcţia de preşedinte al BCE esteuna dintre cele mai importante din UE pentru că instituţia cusediul la Frankfurt decide politica monetară a celor 17 ţări careutilizează moneda euro.

Deutsche Bank, cea mai mare bancădin Germania, caută un înlocuitor pentru Josef Ackermann,candidatul cotat acum ca având cele mai multe şanse fiind AnshuJain, directorul diviziei de investiţii a băncii germane.

Cu toate că Jain conduce unadintre cele mai profitabile divizii a Deutsche, ar putea fisurclasat de Weber. Actualul guvernator ar putea fi preferat pentrucă este vorbitor nativ de limba germană, iar legăturile sale cuelita politică şi de business sunt considerate ca fiind esenţialepentru conducerea celei mai mari bănci din Germania.

Totuşi există posibilitatea caAxel Weber să devină preşedinte al Deutsche Bank, având un rol maimult reprezentativ, în timp ce Jain ar putea fi responsabil debusinessul băncii.

"O opţiune plauzibilă ar fi caWeber să devină preşedinte la Deutsche Bank datorită influenţei pecare o are în rândul guvernatorilor de bănci centrale şi în rândulpoliticienilor", spune Stefan Scharff, analist la SRCResearch.

Retragerea lui Weber din cursapentru şefia BCE ar relansa negocierile din spatele uşilor închiseprivind desemnarea celui care îi va succeda lui Trichet.

Jean-Claude Trichet îşi încheie înoctombrie mandatul de preşedinte al BCE, pentru fotoliul săucandidând unii dintre cei mai importanţi bancheri centrali dinEuropa, printre care guvernatorul băncii centrale italiene MarioDraghi, guvernatorul luxemburghez Yves Mersch sau germanul KlausRegling, şeful Facilităţii Europene pentru Stabilitate Financiară,mecanismul de urgenţă care veghează la stabilitatea economiilor dinzona euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO