Business Internaţional

Perspective nesigure: investitorii şi-au pierdut încrederea în economia Germaniei. Poate că vaccinul contra COVID-19 îi va mai înveseli

Perspective nesigure: investitorii şi-au pierdut...

Autor: Catalina Apostoiu

11.11.2020, 00:05 175

Încrederea investitorilor în redresarea economiei ger­mane, cea mai mare din Europa, are de suferit de pe urma noilor restricţii impuse în urma reluării creşterii infectărilor, scrie Bloomberg. Creşterea exporturilor în septembrie le-a ofe­rit prea puţin confort. Revenirea la puterea maximă va fi una de durată. Poate că anunţul că UE va avea acces la un vaccin eficient de imunizare contra COVID-19 îi va mai înveseli.

Indicatorul ZEW al aşteptărilor a scăzut pentru a doua lună consecutiv în noiembrie. Nivelul de 39,0 este cel mai scăzut din aprilie, când primul val al pandemiei lovea puternic în economia germană.

Scăderea încrederii ar putea fi însă una temporară. Sondajul ZEW a fost realizat înainte de anunţul privind vaccinul BioNTech şi Pfizer. Totuşi, vaccinul nu va aduce o redresare rapidă. Producţia şi distribuirea acestui vor lua timp, restricţiile sociale şi de business rămân deocamdată în vigoare, iar cicatricile provocate de pandemie vor persista probabil multă vreme.

Companiile, în special cele din sectorul serviciilor, se chinuie să supravieţuiască. Comisia Europeană şi-a redus estimarea pe 2021 privind economia zonei euro, guvernele îşi cresc susţinerea, iar Banca Centrală Europeană a semnalizat nevoia de noi stimulente monetare.

Potrivit cotidianului german Sueddeutsche Zeitung, experţii care consiliază guvernul german cu privire la politica economică vor estima în viitorul lor raport că economia germană se va contracta probabil cu 5,1% în acest an din cauza pandemiei, scrie Reuters.

Potrivit raportului respectiv, guvernul german a acţionat rapid şi decisive în criză. Experţii germani văd PIB-ul ţării avansând cu 3,7% anul viitor.

Economia germană a avansat cu o rată record de 8,2% în trimestrul trei pe fondul creşterii cheltuielilor de consum şi exporturilor, însă un al doilea val agresiv de infectări şi un nou lockdown parţial înnegurează acum perspectivele privind trimestrul al patrulea şi dincolo de acesta.

Germania a închis barurile, restaurantele, sălile de fitness, cinematografele şi teatrele, cât şi turismul intern săptămâna trecută timp de o lună pentru a stăvili răspândirea coronavirusului.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO