Business Internaţional

Petrolierii, bantuiti inca de efectele negative ale Katrinei

12.01.2006, 18:54 29

British Petroleum (BP), cea mai mare companie petroliera din Europa, a anuntat ca efectele negative ale scaderii productiei de petrol s-au accentuat in al patrulea trimestru al anului 2005.

Inchiderea rafinariei din Texas in urma dezastrelor produse de uragane a determinat o scadere a profitului companiei petroliere britanice cu 900 de milioane de dolari (740 de milioane de euro), relateaza Bloomberg.

Productia de petrol a rafinariei, in perioada respectiva, a fost de aproximativ 4,01 milioane de barili pe zi, cu 2,2% mai mica in comparatie cu aceeasi perioada a anului precedent, conform declaratiilor oficialilor companiei londoneze. Productia totala a companiei in al patrulea trimestru al lui 2005 a inregistrat o scadere de 2,1%. Aceasta a reprezentat primul declin al productiei din ultimii doi ani.

Directorul executiv al companiei, John Browne, a inceput sa caute astfel noi locatii ce pot fi exploatate. El s-a orientat spre Marea Caspica, la sfarsitul lunii trecute. BP construieste, impreuna cu alte 10 companii petroliere, conducta Baku-Tbilisi-Ceyhan, destinata transportului a un milion de barili pe zi din Marea Caspica in Marea Mediterana.

Noile rezerve nu au fost insa suficiente pentru a compensa amanarea redeschiderii platformei Thunder Horse, distrusa de uragane. Platforma avariata a companiei, Thunder Horse, este asteptata a-si incepe productia in a doua jumatate a anului 2006, cu o intarziere de peste sase luni, din cauza daunelor provocate de uraganul Dennis. Insa si reparatiile rafinariei din Texas au durat mai mult decat se asteptau oficialii companiei britanice.

"Scaderea productiei este o problema globala. Consumul a crescut semnificativ in intreaga lume, in timp ce resursele sunt in scadere", a declarat Puru Saxena, directorul executiv al Puru Saxena, firma care gestioneaza venituri in valoare de 130 mil. dolari.

Actiunile BP au coborat cu 3 pence, sau 0,5%, pana la 640,5 pence pe actiune, la inceputul acestei saptamani. Actiunile au scazut cu 8,1% in ultimul trimestru al 2005 dupa ce pretul petrolului a inregistrat o crestere semnificativa. Petrolul a fost cotat in acea perioada cu 25% mai mult in comparatie cu anul precedent.

Dezastrele provocate de Katrina si Rita au determinat o scadere a productiei cu 160.000 de barili pe zi pentru BP, in comparatie cu scaderea de numai 135.000 de barili pe zi inregistrata de productia specifica celui de-al treilea trimestru al anului trecut. Costurile totale cauzate de Katrina si de inchiderea rafinariei din Texas s-au ridicat la peste 400 de milioane de dolari in trimestrul patru al anului trecut, conform declaratiilor oficialilor BP.

Castigurile inregistrate de companie pe trimestrul trei au crescut pana la 4,41 miliarde de dolari (3,69 miliarde de euro) de la 3,79 miliarde de dolari cu un an in urma. BP a fost prima dintre companiile petroliere ale lumii ce au raportat profit dupa ce uraganele Katrina si Rita au lovit Statele Unite.

Cu toate acestea, unele companii petroliere au inregistrat o crestere a productiei in aceeasi perioada. ConocoPhillips, a treia cea mai mare companie petroliera din Statele Unite, a declarat saptamana trecuta ca productia a crescut in trimestrul patru al anului trecut, dupa realizarea in cea mai mare parte a reparatiilor necesare in urma uraganelor. alina.vasilca@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO