Business Internaţional

Petrolul lui Gadhafi este vândut acum de rebeli

Autor: Catalina Apostoiu

28.03.2011, 23:42 19

Rebelii libieni au început să vândă petrolul de pe teritoriul pecare îl controlează, primul contract fiind semnat cu emiratulQatar, în timp ce bombardamentele aliaţilor au ajuns în oraşulSirte, de unde provine Muammar Gadhafi, scrie BBC News.

"Producem aproximativ 100.000-130.000 de barili de petrol pezi şi putem majora foarte uşor producţia la aproximativ 300.000 debarili pe zi", a declarat Ali Tarhouni, purtător de cuvânt alrebelilor. Potrivit acestuia, exporturile de ţiţei ar putea începeîn "mai puţin de o săptămână".

Rebelii spun că principala lor preocupare este legată deobţinerea de asigurări pentru petrolierele care ar transportapetrol din Libia.

Libia produce 1,6 milioane de barili de petrol pe zi, însăanaliştii cred că producţia ţării a scăzut cu cel puţin două treimide la declanşarea conflictelor luna trecută.

În weekend, forţele rebelilor au preluat o serie de centrepetroliere controlate de guvern, printre care Brega, Ras Lanuf şiBin Jawad, cu ajutorul atacurilor aeriene ale coaliţiei asupraforţelor colonelului Gadhafi, avansând către Sirte, potrivit TheGuardian.

Primul-ministru turc Recep Tayyip Erdogan a semnalat că Turciaeste pregătită să acţioneze ca mediator pentru a obţine încetareafocului în Libia, el avertizând că un conflict prelungit riscă sătransforme ţara într-un "al doilea Irak" sau un "alt Afganistan" cuefecte devastatoare atât pentru Libia, cât şi pentru statele Natocare conduc intervenţia. Erdogan a declarat de asemenea că Turciaeste pe cale să preia administrarea portului şi aeroportuluiBenghazi, oraş controlat de rebeli, pentru a facilita transportulajutoarelor umanitare, în acord cu Nato.

Comentariile primului-ministru turc survin în contextul în careliderii Nato s-au reunit în Bruxelles pentru a finaliza pregătirilepentru preluarea de către alianţă, cu participarea Turciei, aacţiunii de instituire a zonei no-fly. Turcia s-a opus oricăreiintervenţii militare în Libia înainte de începerea acesteia, însă acăzut acum de acord să participe într-un rol noncombativ în urmarezoluţiilor ONU şi apelului Ligii Arabe.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO