Business Internaţional

Phenianul a instalat un nou şef de Stat Major

Phenianul a instalat un nou şef de Stat Major

Autor: Valentin Vidu - Mediafax

21.02.2016, 21:16 3480

Ri Myong-su, fostul ministru al Securităţii Poporului, a fost desemnat drept "şef al Marelui Stat Major al Armatei populare coreene" într-un material al Agenţiei coreene centrale de ştiri (KCNA) despre un exerciţiu militar condus de către Kim Jong-un.

Ri Myong-su a fost menţionat, de asemenea, într-un material separat al KCNA despre o inspecţie efectuată de Kim în cursul unui exerciţiu al forţelor aeriene.

Predecesorul său, Ri Yong-gil, a fost executat, scria presa din regiune la începutul acestei luni, în cadrul unei serii de epurări şi execuţii în rândul oficialilor de rang înalt.

Ri Yong-gil a fost acuzat de formarea unei facţiuni politice şi corupţie, potrivit agenţiei sud-coreene Yonhap, care cita o sursă informată.

Agenţia sud-coreeană de spionaj afirma în mai că Kim Jong-un a ordonat ca Hyon Yong-chol, un fost şef al Statului Major, să fie executat cu un tun antiaerian.

Execuţia lui Hyon nu a fost confirmată niciodată de Phenian, însă fostul oficial nu a mai fost văzut de atunci. Unii analişti au sugerat că acesta a fost înlăturat şi încarcerat.

Informaţii - unele confirmate, altele nu - despre epurări, execuţii şi dispariţii ale unor oficiali de rang înalt au devenit un lucru obişnuit după ce Kim Jong-un a preluat puterea, în decembrie 2011, în urma morţii tatălui său, Kim Jong-il.

Numeroşi oficiali nord-cooreeni de rang înalt, în special cadre militare, au fost înlăturaţi sau retrogradaţi, în contextul unor eforturi ale lui Kim Jong-un de a-şi consolida controlul asupra puterii militare.

Într-unul dintre cele mai mediatizate cazuri, Kim a ordonat executarea influentului său unchi, Jang Song-thaek, în decembrie 2013, între alte acuzaţii, pentru trădare şi corupţie.

Noul şef al Statului Major a fost unul dintre principalii trei consilieri ai lui Kim Jong-un şi este considerat un expert în domeniul tehnologiei rachetelor, potrivit profesorului Yang Moo-jin de la Universitatea pentru Studii Nord-Coreene din Seul.

Coreea de Nord a efectuat cel de-al patrulea test nuclear luna trecută, iar la începutul acestei luni a lansat o rachetă cu rază lungă de acţiune, provocând un val de condamnări pe plan internaţional.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO