Business Internaţional

Piata de outsourcing IT din Ucraina a atins 246 mil. $

14.06.2007, 19:23 21

A doua tara ca populatie dupa Rusia, mostenire a stiintei sovietice si a antreprenorilor dornici de succes, Ucraina se lauda cu cea mai rapida dezvoltare a industriei de software si servicii IT din regiune, scrie Budapest Business Journal.
Piata de externalizare din Ucraina a ajuns anul trecut la 246 de milioane de dolari (184 de milioane de euro) in 2006, potrivit site-ului goaleurope.com, specializat pe dezvoltarea software pe Rusia si Europa de Est.
Piata a crescut cu 47% in 2006, in contextul in care 30.000 de absolventi in IT intra pe piata de munca in fiecare an.
Faptul ca Ucraina nu este membra a Uniunii Europene mentine preturile sub control si opreste pe profesionistii in IT sa plece din tara. Nu este o noutate ca Polonia si tarile care au aderat de curand cauta specialisti in IT din Ucraina.
Germania recunoaste potentialul de outsourcing al Ucrainei. Clientii germani (in total 60) angajeaza 6% din resursele pietei ucrainene de externalizare. Industria beneficiaza de un regim fara vize de calatorie in Uniunea Europeana si America de Nord si de apropiere geografica cu Europa, dar
s-a confruntat recent cu schimbari frecvente in guvernare.
In timp ce schimbarile din guvernare nu afecteaza afacerea de externalizare, politicile precum cresterea bugetului pentru educatie la 6,5% din PIB au un rol important, in perspectiva dezvoltarii pe termen lung a industriei de software. Industria e prezenta in Kiev, unde mai mult de 50% din specialistii in software development sunt angajati, dar se extinde simultan si in alte orase.
Piata de outsourcing IT este destul de fragmentata. Din cele 70 de companii intervievate, doar sapte au angajat mai mult de 300 de oameni in 2006, in timp ce 21 de companii au 100 de angajati sau chiar mai multi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO