Business Internaţional

Piaţa europeană a chiriilor la spaţiile de birouri începe să mişte

Piaţa europeană a chiriilor la spaţiile de birouri începe să mişte

Autor: Andreea Neferu

23.09.2010, 23:46 24

Piaţa europeană a chiriilor pentru birouri dă semne de revenire,dar sentimentul investitorilor rămâne în continuare fragil,potrivit studiului "Indicatorii pieţei imobiliare europene",realizat de compania de consultanţă imobiliară King Sturge.

Cu toate acestea, în Europa Centrală şi de Est situaţia este maineagră, având în vedere că nivelul chiriilor fie a stagnat (înVarşovia, Bucureşti şi Budapesta), fie a scăzut (în Sofia, Zagrebşi Bratislava).

Veşti mai bune au venit din partea pieţelor situate la periferiaBătrânului Continent. Moscova şi Istanbul au înregistrat ocreştere. Astfel, la Moscova, chiria pentru birouri a urcat până la600 de euro, în timp ce la Istanbul aceasta a ajuns la aproape 370de euro. De asemenea, în vestul continentului evoluţia chiriilor ademonstrat că piaţa începe să-şi revină. Londra a condus plutonul,astfel că în City-ul londonez chiriile pentru birouri au urcat dela 500 de euro pe metru pătrat în 2009 la 626 de euro pe metrupătrat în al doilea trimestru al lui 2010. Au apărut semnalepozitive şi de la francezi, întrucât chiriile au urcat cu 8%, pânăla 700 de euro pe metru pătrat, potrivit King Sturge.

E scump în România
În România, chiria medie pentru spaţiile de birouri a ajuns întrimestrul al doilea la puţin peste 250 de euro pe metru pătrat,fiind printre cele mai mari din regiune, după Varşovia (276 de europe metru pătrat). "Chiriile (de pe piaţa birourilor - n.r.) dausemne de stabilizare în comparaţie cu scăderea înregistrată înprima parte a anului. Acest lucru a fost datorat în principalzonelor care s-au confruntat de-a lungul timpului cu un gradridicat de neocupare şi care în prezent au început să fie ocupate,însă într-un ritm foarte încet. Alt factor îl reprezintă amânareademarării de noi construcţii, îngheţate din cauza lipsei de opţiunide finanţare", a declarat Ben Binns, director asociat în cadrulKing Sturge România.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO