Business Internaţional

Piata europeana a tutunului tuseste tot mai des

01.07.2004, 00:00 12

Producatorul de tutun Gallaher se confrunta cu conditii mai dificile pe principala sa piata, cea europeana, pe fondul majorarii taxelor la tigari si a intensificarii comertului cross-border, arata Financial Times.
Raportand scaderi semnificative in cea mai mare parte a pietei europene pe primele cinci luni ale anului, grupul a avertizat ca este putin probabil ca situatia sa se imbunatateasca, avand in vedere ca se asteapta la inrautatirea conditiilor de pe piata germana.
Cel mai greu afectata a fost piata franceza, unde vanzarile au scazut cu 26% pe primele cinci luni ale anului, cea mai severa scadere, cu peste o treime, inregistrandu-se in luna mai.
In Germania, vanzarile au scazut cu 13% pe primele cinci luni, dar, ca si in cazul Frantei, scaderea s-a accelerat in luna mai, atingand 20 de procente. Situatia de pe piata austriaca a fost putin mai buna, vanzarile scazand cu 8% in mai.
Producatorul marcilor de tigari Silk Cut si Benson & Hedges, asemeni altor companii ce au avut de suferit de pe urma majorarii taxelor, a incercat sa compenseze scaderile prin majorari de preturi.
Totusi, pe fondul preturilor si taxelor mai mari, sunt posibile noi declinuri pe piata germana, clientii orientandu-se catre marcile mai ieftine.
In urma avertizarilor lansate de Gallaher, unii analisti si-au redus estimarile legate de profitul obtinut de companie pe intregul an, in ciuda performantelor pozitive inregistrate de divizia rusa a grupului.
Totusi, volumul total al vanzarilor a inregistrat o crestere de 6% pe primele cinci luni ale anului.
Recent introdusa interdictie legata de fumat si majorarea taxelor in Irlanda par sa fi influentat vanzarile de tigari, inregistrandu-se o scadere de peste 9 procente.
Gallaher a declarat insa ca este greu de estimat daca declinurile inregistrate sunt rezultatul unor schimbari pe termen scurt ce tin de patternul de achizitionare al retalierilor sau al unor schimbari pe termen lung legate de obiceiurile fumatorilor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO