Business Internaţional

Piata imobiliara japoneza atrage investitorii straini

19.11.2007, 20:45 18

In aceasta vara, o statiune de schi din nordul insulei japoneze Hokkaido a fost obiectul unei tranzactii din ce in ce mai familiare pietei din aceasta tara: transferul de proprietate intre doi investitori straini, scrie Financial Times.
Statiunea Hanazono, un proiect de dezvoltare imens situat in regiunea Niseko, a fost achizitionata de catre Richard Li, un magnat din Hong Kong, de la Harmony Resort, un dezvoltator australian care a obtinut proprietatea cu doar trei ani in urma.
Investitorii straini precum Li au continuat sa investeasca in piata imobiliara japoneza, in ciuda faptului ca in ultima vreme preturile din unele zone au crescut rapid. Valoarea totala a tranzactiilor din segmentul imobiliar a inregistrat o crestere de 16% in prima jumatate a anului, pana la 30 mld. dolari (20,3 mld. euro), totalizand 55% din totalul tranzactiilor efectuate in regiunea Asia-Pacific, se arata intr-un raport al firmei Jones Lang LaSalle.
In tranzactii de aproximativ 15 mld. dolari
(10 mld. euro), adica jumatate din valoarea totala, a fost implicata cel putin o parte straina, triplu fata de volumul inregistrat in perioada similara a anului trecut. Comparativ, in China tranzactiile transfrontaliere din prima jumatate a anului au atins "doar" 5 miliarde de dolari.
"Sunt inca o multime de investitori straini care patrund pe piata imobiliara japoneza, iar aceasta tendinta nu da semne ca s-ar putea opri foarte curand, si asta deoarece Japonia este una din putinele piete cu un randament ridicat", spune Koichiro Obu, cercetator la Deutsche Securities din Tokio.
Nivelul investitiilor in piata imobiliara din aceasta tara s-a apreciat chiar si in conditiile accelerarii preturilor, din moment ce obligatiunile pe zece ani emise de guvernul de la Tokio au inregistrat un randament mediu de 1,6%.
Atat Goldman Sachs, cat si Morgan Stanley, doua dintre cele mai mari institutii financiare americane, au inceput sa investeasca in piata imobiliara japoneza inca de acum un deceniu, cand preturile erau la un nivel scazut, continuand aceasta activitate in ciuda cresterilor rapide de preturi.
Goldman Sachs, care a investit pana acum 13,67 miliarde de dolari in Japonia, a achizitionat recent, in parteneriat cu firma de investitii Aetos, dezvoltatorul imobiliar Simplex, in schimbul caruia a platit 1,3 miliarde de dolari.
Morgan Stanley, a carei investitie totala pe piata japoneza de profil se ridica la 17,9 miliarde de dolari, a achizitionat in primavara acestui an 13 hoteluri apartinand All Nipon Airways pentru 2,52 miliarde de dolari, aceasta fiind cea mai mare tranzactie imobiliara din toate timpurile realizata in Japonia.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO