Business Internaţional

Politicienii europeni încep să aşeze piesele puzzle-ului de măsuri cu care speră să pună capăt crizei

Politicienii europeni încep să aşeze piesele puzzle-ului de măsuri cu care speră să pună capăt crizei

Doi lideri obosiţi de criză şi pe care multă lume i-ar vrea plecaţi: Silvio Berlusconi, premierul italian, şi Manuel Barroso, şeful Comisiei Europene

Autor: Paul Comşa

25.10.2011, 00:09 731

În cadrul reuniunii de duminică, oficialii au convenit să accelereze reformele structurale, să modifice tratatele europene pentru a consolida uniunea economică, să instituie un "super-comisar" pe disciplină fiscală a zonei euro şi au anunţat că Banca Centrală Euro­peană (BCE) nu se va implica în majorarea resurselor fondului EFSF, plasa de sigu­ranţă a Europei, conform EUobser­ver.com.

Şefii de stat şi de guverne ai statelor membre ale UE s-au angajat să accelereze reformele structurale şi programele de austeritate şi să găsească împreună noi metode de stimulare a creşterii economice, precum unificarea pieţelor europene de înaltă tehnologie şi servicii care sunt încă fragmentate şi îmbunătăţirea reglementă­rilor aplicabile antreprenorilor şi întreprin­derilor mici.

Oficialii europeni au anunţat că nu vor folosi bilanţul BCE pentru a consolida fondul de salvare al zonei euro (EFSF) şi au schiţat planul de ajutor al băncilor care va face parte din noua strategie de combatere a crizei datoriilor suverane, scrie Bloomberg. Liderii europeni caută noi surse de finanţare a mecanismului european şi speră să atragă investitori din Norvegia, Singapore şi China pentru a achiziţiona obligaţiunile emise de statele aflate în criză.

Totodată, liderii s-au înţeles cu privire la modificarea tratatelor europene pentru a întări disciplina fiscală şi a consolida uniunea economică. Potrivit preşedintelui Consiliului UE Herman Van Rompuy amendamentele nu vor aduce atingere "arhitecturii" prevăzute prin Tratatul de la Lisabona, ci au ca scop "consolidarea con­vergenţei economice".

Pentru atingerea acestor deziderate va fi creată instituţia "super-comisarului" UE ca­re va avea competenţa de "a monitoriza" re­formele fiscale adoptate de statele mem­bre şi de a îndruma economiile europene să îşi respecte ţintele bugetare. Va fi creat, de asemenea, un nou post, cel de "preşedinte al summit-ului european" care va fi ales de premierii şi preşedinţii zonei euro conco­mitent cu ocupantul funcţiei de preşedinte al Consiliului European. Până la următoa­rele alegeri din 2012 Herman Van Rompuy va îndeplini acest rol.

Subiectelor cu greutate nu li s-au dat încă un răspuns, ci doar au fost trasate câteva idei. În ceea ce priveşte fondul EFSF, politicienii au de ales între două soluţii. Prima dintre ele este menţinerea Fondului European pentru Stabilitate Financiară (EFSF) şi unirea acestuia cu Mecanismul European pentru Stabilitate (ESM), noua entitate urmând să aibă o capacitate de creditare de 940 de miliarde de euro. A doua este crearea unui nou fond, deschis investiţiilor private.

În privinţa recapitalizării băncilor, cel mai probabil guvernele europene vor pune deoparte 107-108 mld. euro pentru a întări rezervele de lichidităţi ale creditorilor de pe continent, slăbite de expunerea faţă de da­to­riile suverane. Aceşti bani vor fi folosiţi pentru a majora capitalul de bază Tier 1 la 9% din activele ponderate la risc.

Dezbaterile s-au concentrat şi pe redu­cerea datoriilor Greciei, în condiţiile în care cei aproape doi ani de austeritate nu au îm­bunătăţit situaţia ţării, ci mai mult, au agra­vat-o. Dacă în vară se discuta despre un write­down (reducere a valorii contabile a acti­velor) de 21% pentru obligaţiunile elene deţinute de bănci, acum procentul vehiculat este de 50-60%.

Ce s-a stabilit în urma summit-ului

  • Accelerarea reformelor structurale.

  • Modificarea tratatelor europene pentru a consolida uniunea economică.

  • Instituirea unui "super-comisar" pe disciplină fiscală.

  • BCE nu se va implica în majorarea resurselor EFSF.

  • Crearea funcţiei de "preşedinte al summit-ului euro".

Ce se mai află pe agendă

  • Căi de majorare a resurselor EFSF.

  • Reducerea datoriilor Greciei.

  • Recapitalizarea băncilor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO