Business Internaţional

Polonia cere imblanzirea Pactului de Stabilitate

19.04.2005, 20:38 10

Polonia si ceilalti noi membri ai Uniunii Europene au fost avertizati ca in cazul in care doresc sa adopte moneda unica europeana, va fi necesar sa se incadreze in limita de deficit bugetar impusa de Uniune, scrie Warsaw Business Journal.

Totusi, guvernatorul Bancii Nationale din Polonia, Leszek Balcerowicz, are alta parere. El considera ca inlesnirea conditiilor pactului ar putea ajuta Polonia sa adopte euro.

Presedintele Bancii Centrale Europene, Jean-Claude Trichet, a declarat, in cadrul unei conferinte din Varsovia, ca reformarea Pactului de Stabilitate si Dezvoltare nu va usura intrarea noilor membri ai UE in zona euro.

"Cred ca situatia noilor membri nu s-a schimbat", a declarat acesta. Trichet a adaugat ca tarile care se pregatesc pentru aderarea la euro ar trebui sa se concentreze pe reducerea deficitelor bugetare, situatie in care vor atrage mai multe fonduri europene.

Vicepresedintele Bundesbank din Germania, Juergen Stark, considera ca "criteriile pentru adoptarea euro au ramas neschimbate, mai ales in ceea ce priveste limita de deficit bugetar". "In acest caz, nesiguranta a venit de la aparenta slabire a Pactului de Stabilitate si Dezvoltare, dar in final s-a ajuns la un consens in cadrul Uniunii Europene. Noii membri trebuie sa indeplineasca aceleasi criterii ca si membrii vechi", a adaugat acesta.

Liderii Uniunii Europene au acordat guvernelor timp suplimentar pentru ajustarea deficitelor, in cazul in care au depasit limita de 3% din PIB.

Ei au decis ca tarile unde reformele sistemului de pensii au afectat nivelul deficitului, vor avea inca cinci ani la dispozitie pentru a absorbi costurile fara a fi pedepsite. In plus,

s-a decis ca vor fi luate in considerare costurile "unei reunificari" in cazul in care o tara depaseste limita de 3% din Produsul Intern Brut, dar doar in conditiile in care "a avut un efect negativ asupra cresterii din tara membra".

Franta si Germania au depasit limita de 3% a deficitului bugetar in ultimii trei ani si alaturi de Italia, au cerut mai multa libertate pentru cresterea cheltuielilor statului.

Reprezentantii statelor sustin ca regulile au fost concepute atunci cand cresterea economica era mai accentuata si nu fac nici o concesie care sa poata fi aplicata in perioade mai slabe.

Leszek Balcerowicz, desi sustine ca inlesnirea conditiilor ar putea facilita trecerea la euro, este de acord ca acest lucru ar risca sanatatea politicii fiscale.

Guvernul polonez a anuntat recent lansarea unui program de reducere a cheltuielilor in perioanda 2006-2007, tocmai pentru a se asigura ca va indeplini conditiile de convergenta. Obiectivul sau este atingerea unui nivel al deficitului bugetar de 2,8% din PIB in 2007, ceea ce ar permite adoptarea euro in 2009.

Pentru anul 2005 Polonia a previzionat un deficit bugetar de 8,84 de miliarde de euro. Proiectul polonez se axeaza pe reducerea treptata a TVA si a impozitului pe venit, pana la adoptarea, in 2008, a unei cote unice de 18%.

Desi reprezentantii guvernului polonez sunt entuziasmati in ceea ce priveste adoptarea monedei unice, nu acelasi lucru se poate spune despre opinia publica. Populatia este ingrijorata ca euro va aduce scumpiri.

Responsabilul cu problemele economice si monetare ale Uniunii Europene, Joaquin Almunia, a declarat ca o mare parte a opiniei publice din tarile candidate tinde sa creada ca aderarea ar putea avea o influenta negativa asupra preturilor. cristina.marina@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO