Business Internaţional

Polonia: dobanzi mai mari la anul contra inflatiei

20.06.2007, 16:30 9

Banca centrala de la Varsovia trebuie sa ridice costurile creditelor imprumut pe parcursul anului viitor pentru a contracara presiunile inflationiste in conditiile in care cresterea economica accelerata alimenteaza cererea de consum, afirma Jan Czekaj, membru al board-ului bancii.
Pe 25 aprilie, Consiliul de Politica Monetara a ridicat rata de referinta la 4,25% de la nivelul minim istoric de 4%, pentru prima oara in aproape trei ani, pe fondul ingrijorarii privind posibilitatea ca inflatia sa depaseasca nivelul de 2,5% reprezentand punctul central al intervalului tintit de banca centrala. Banca Poloniei face parte dintre autoritatile monetare care aplica strategii de tintire a inflatiei, ca si BNR. "Situatia economica actuala cere o inasprire a politicii monetare. Ar trebui sa ne asteptam anul acesta si anul viitor la cresterea ratelor dobanzii. Am diminuat amenintarea de a depasi tinta propusa, dar nu am eliminat-o integral", a spus Czekaj.
Aderarea Poloniei la UE in 2004 sustine cresterea economica, care a urcat la 6,1% anul trecut, atragand investitii record, dar si majorari de preturi tocmai intr-o perioada in care Polonia trebuie sa diminueze inflatia pentru a putea adopta moneda europeana.
Banca centrala incearca sa mentina rata inflatiei - situata la 2,3% in mai - intre 1,5 si 3,5%, de preferat fiind un nivel sub 2,5%.
In luna mai rata inflatiei a fost mai ridicata decat nivelul de 2,1% pe care il estimasera economistii. Czekaj a spus ca este posibil ca inflatia sa creasca in decembrie peste nivelul agreat.
Zlotul polonez s-a depreciat ieri pe piata valutara de la Varsovia, cotatia urcand de la 3,798 zloti pentru un euro in sedinta de vineri, la 3,8 euro. De asemenea, pretul obligatiunilor de stat pe cinci ani a crescut cu 0,2%, pana la 97,33, impingand in jos randamentul cu un punct, pana la 5,387%.
Economia poloneza de 350 de miliarde de dolari a crescut cu 7,4% in primele trei luni ale anului si se estimeaza o crestere de 6,5% in 2007, in contextul in care companiile creeaza locuri noi de munca, in scopul satisfacerii cererii straine pentru produsele lor. "Cresterea ar trebui sa depaseasca 6% in urmatoarele sase trimestre", a spus Czekaj.
Rata somajului, cea mai ridicata din UE, a scazut la 13,7% in aprilie, de la nivelul maxim de 20,7% atins in februarie 2003, si este posibil sa scada la 11,7% pana la sfarsitul anului, conform previziunilor guvernului. De asemenea, salariul mediu brut a crescut cu 8% in primele patru luni ale anului. "Cresterea salariilor nu influenteaza in mod automat cresterea preturilor, deoarece companiile vor ramane productive si vor fi in continuare disciplinate de competitia globala si importurile ieftine. Totusi, pe termen lung cresterea preturilor este inevitabila. Avem nevoie de mai multe informatii pentru a vedea ce procese devin tendinte permanente", a declarat Czekaj.
El se asteapta la o scadere temporara a ratei inflatiei, chiar sub 2%, in iulie sau august, datorita costurilor scazute ale alimentelor, si la o crestere dupa cel de-al treilea semestru.
El a mentionat ca zlotul ar trebui sa ramana puternic, la un curs de 3,8 pentru un euro sau chiar sa se aprecieze putin.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO