Business Internaţional

Polonia in doliu: Cine se lupta pentru sefia bancii centrale

12.04.2010, 23:07 21

Banca centrala a Poloniei are deocamdata un viitor incert, inconditiile in care guvernatorul Slawomir Skrzypek si-a pierdutviata in urma tragicului accident aviatic de la sfarsitulsaptamanii trecute. Skrzypek se afla la jumatatea mandatului sau desase ani, iar atributiile sale au fost preluate temporar deviceguvernatorul Piotr Wiesiolek, insa nu este clar cine va fiurmatorul guvernator, scrie agentia de presa Thomson Reuters.

Analistii vehiculeaza cinci nume, printre care si cel alactualului ministru de finante Jacek Rostowski, extrem de respectatpentru modul in care a gestionat criza in Polonia, sau cel al luiLeszek Balcerowicz, care a fost guvernator al bancii in perioada2001-2007.

Skrzypek era perceput ca fiind unul dintre putinii euroscepticidin Polonia, alaturi de fostul presedinte Kaczynski, si a fostreticent in legatura cu fixarea unui termen exact de adoptare amonedei euro. La polul opus, guvernul de centru-dreapta condus deDonald Tusk vrea sa introduca euro in 2015, iar actualul presedinteinterimar Komorowski este asteptat sa numeasca in functia deguvernator al bancii centrale un sustinator al uniunii monetare.Totodata, succesorul lui Skrzypek ar putea lasa garda jos in ceeace priveste extinderea unei linii flexibile de creditare din parteaFMI, ce a fost deschisa anul trecut si expira in mai.

Constitutia poloneza stipuleaza ca guvernatorul bancii centraletrebuie numit de presedinte pentru un mandat de sase ani, iarcandidatura sa trebuie aprobata si de Parlament. Decesul luiKaczynski complica procesul de alegere a unui nou guvernator, iarlegislatia nu precizeaza clar daca cel care asigura interimatulpoate numi pe cineva in functie inainte de anuntarea datei la carevor avea loc alegerile prezidentiale.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO