Business Internaţional

Portugalia încearcă să iasă din zona de foc a Europei

Portugalia încearcă să iasă din zona de foc a Europei

Autor: Traian Terzianm

11.11.2010, 23:51 38

Economia Portugaliei traversează momente dificile, situaţiafiind ilustrată de încasările bugetare sub ţinte din primele nouăluni. Tabloul este completat şi de o criză la nivel politic,cauzată de aprobarea unui nou pachet de măsuri de austeritate.Astfel, Portugalia este alături de Irlanda în prima linie în luptapentru supravieţuirea monedei unice europene, scrie FinancialTimes.

Ideea defragmentării zonei euro era considerată de cătreeconomişti ca fiind absurdă. Asta înaintea crizei datoriilorsuverane din această primăvară, pentru că în prezent ideea esteluată în considerare, dar cu un grad redus de a fi pusă înaplicare. Unii economişti susţin că ţările de la periferia Europei(Irlanda, Portugalia, Grecia) ar putea fi nevoite să renunţe laeuro şi să revină la fostele monede pentru a deveni maicompetitive. Pentru investitori vestea bună că parlamentulportughez a aprobat bugetul de austeritate a fost eclipsată de oveste proastă: UE a decis să creioneze un mecanism menit să previnăviitoarele crize care i-ar putea îndepărta pe investitori. În cazulunei restructurări, deţinătorii de obligaţiuni vor fi nevoiţi săaccepte o reducere a valorii datoriei pe care o deţin. Iar situaţiaîn care se află Portugalia şi Irlanda începe să îi sperie peposesorii de obligaţiuni.

"Pieţele tind să perceapă economiile mici ca fiind vulnerabile",explică Vitor Bento, directorul executiv al grupului bancar Sibs şifost oficial al trezoreriei portugheze. "Anul 2011 va fi unuldificil", spune Bento.

Există şi viziuni optimiste, unul dintre susţinătorii acestorafiind primul-ministru Jose Socrates, care consideră că economiaPortugaliei şi planurile de reformare a acesteia sunt într-o formămai bună decât apreciază investitorii.

El declară că Portugalia se află prinsă într-o "zonăpericuloasă", spunând totodată că nu vede niciun motiv pentru careţara sa să facă parte din categoria ţărilor cu grad ridicat derisc.

"Acesta este cel mai exigent exerciţiu bugetar din ultimii 25 deani", punctează Socrates. "Am decis să adoptăm cele mai dure măsuriastfel încât să acordăm încredere totală şi să scoatem Portugaliadin această «zonă periculoasă»", afirmă el.

Deutsche Bank descria situaţia economică din Portugalia, ţara cucel mai mic PIB/capita din Europa de Vest, ca fiind "o combinaţieîntre fiscalitate în derivă, tensiune în sistemul bancar şi undeficit de cont curent scăpat de sub control".

Există două direcţii în care criza datoriilor s-ar puteaîndrepta: deteriorarea încrederii în capacitatea "economiilorperiferice" de a-şi controla deficitele bugetare şi de a-şirestabili competitivitatea şi cea prin care politicienii europeniîi vor convinge pe investitori că măsurile de austeritate vor aveaefectul dorit şi astfel să recâştige încrederea acestora.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO