Business Internaţional

Pregateste InBev un raspuns la preluarea S&N?

11.02.2008, 19:52 21

InBev, cel mai mare producator mondial de bere, ar putea fi implicat in urmatoarele tranzactii de proportii pe segmentul sau de activitate, dupa preluarea Scottish & Newcastle (S&N) de catre Heineken si Carlsberg, scrie International Herald Tribune.
Primele trei companii producatoare de bere - InBev, SABMiller si Anheuser-Busch - au in acest moment o problema comuna, fiind afectate de cresterea preturilor pentru recipientele din aluminiu, ceea ce ar putea impulsiona incheierea unui acord, prin intermediul caruia producatorii si-ar reduce costurile si ar inregistra o crestere a vanzarilor pentru marcile profitabile: Stella Artois pentru InBev, Peroni pentru SABMiller si Budweiser pentru Anheuser-Busch, spun analistii.
Totusi, in conditiile in care primii zece producatori din domeniu sunt controlati fie de familii, fie de grupuri omogene de investitori, tranzactiile sunt dificil de anticipat, singura certitudine de pana acum fiind "decesul" Scottish & Newcastle, care de altfel era singurul producator din top zece cu un actionariat eterogen.
Analistii spun ca producatorul american Anheuser ar putea fi tentat de o apropiere fata de InBev, din moment ce presiunea pusa asupra sa este foarte mare, in conditiile in care principalii sai competitori de pe piata din Statele Unite - SABMiller si MolsonCoors - sunt foarte aproape de a crea un joint-venture.
"O legatura intre InBev si Anheuser este o estimare realista, daca avem in vedere ca producatorul american este supus unei presiuni din ce in ce mai mari pe piata sa originara", a declarat unul dintre expertii acestei industrii.
Un parteneriat intre InBev si SABMiller este insa mai putin probabil, desi nu poate fi scos din ecuatie in masura in care ar exista o justificare financiara a unei asemenea miscari, si anume reducerea costurilor.
Piata producatorilor de bere a fost dominata de doi ani de acalmie, situatie intrerupta odata ce SABMiller si-a anuntat intentia de a crea un joint-venture cu MolsonCoors, iar Carlsberg si Heineken si-au aratat disponibilitatea de a prelua Scottish & Newcastle.
Tranzactia dintre SABMiller si MolsonCoors - numarul doi, respectiv trei de pe piata americana - ar crea un jucator cu o cota de piata de 30%, comparativ cu 50% cat detine Anheuser, putand conduce la o absorbtie completa a MolsonCoors. O astfel de situatie ar forta cel mai mare producator de bere din Statele Unite sa se orienteze de asemenea catre un joint-venture, dar nu spre unul national, ci spre unul mondial - cel mai probabil cu InBev.
Analistii spun ca Anheuser are nevoie de o extindere, ceea ce ar justifica asocierea cu InBev.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO