Business Internaţional

Preluarea Brown&Williamson de catre RJ Reynolds are probleme cu autoritatile

11.06.2004, 00:00 24

Guvernul Statelor Unite ar putea incerca sa blocheze tranzactia in valoare de 3 miliarde de dolari prin care RJ Reynolds Tobacco Holdings Inc. si-a propus sa preia Brown & Williamson Tobacco, relateaza Bloomberg.
Autoritatile antitrust au ajuns la concluzia ca aceasta tranzactie ar sta in calea competitiei, au declarat surse familiare cu situatia.
Avocatii membri ai Comisiei Federale pentru Comert (FTC) au recomandat acesteia sa se opuna planului RJ Reynolds, a doua mare companie producatoare de tigari din Statele Unite, de a achizitiona compania aflata pe locul trei in cadrul aceluiasi sector, Brown & Williamson Tobacco Corp. FTC se teme ca nou-formata companie, impreuna cu Philip Morris USA, cel mai mare producator american de tigari, ar putea dicta preturile si termenii de marketing.
RJ Reynolds, producatorul tigarilor Camel si Winston, se bazeaza pe aceasta preluare pentru a-si impulsiona profitabilitatea dupa inregistrarea unei scaderi de 30% a vanzarilor si o pierdere de aproape 3 puncte procentuale din cota detinuta de acesta pe piata americana din 1999. "Ar fi devastator pentru RJR, ar anula tot ce compania a pus in miscare in ultimul an," a declarat Coy Monk, din cadrul Myers Limited Partnerships din North Carolina. Purtatorul de cuvant al RJ Reynolds a refuzat sa comenteze.
Noua companie ce ar lua nastere in urma incheierii operatiunii de preluare, ce ar urma sa fie denumita Reynolds American Inc., ar avea o cota de piata de 31%. Actionarii RJ Reynolds ar detine 58%, in timp ce restul actiunilor ar reveni companiei British American Tobacco.
Impreuna, Reynolds American si Philip Morris, divizie a companiei Altria Group Inc. ce produce tigarile Marlboro, ar controla peste 80% din vanzarile de tigari de pe piata americana, conform valorilor calculate de Information Resources Inc., o institutie de cercetare a pietei. Restul pietei ar fi impartit intre divizia Lorillard a Loews Corp., marcile Liggett Group si USA ale Vector Group Ltd., si aproximativ 240 de companii cu costuri reduse.
Comisia, alcatuita din cinci membri, va trebui sa voteze pentru autorizarea initierii unui proces menit a bloca aceasta asociere. Sunt foarte rare cazurile in care FTC respinge recomandarile membrilor sai, a declarat Robert Doyle, un fost oficial al agentiei. RJ Reynolds si Brown & Williamson au declarat ca nu vor incheia tranzactia pana pe 24 iunie.
RJ Reynolds, ale carei vanzari au scazut pe fondul competitiei venite din partea companiilor cu preturi reduse si a Philip Morris, doreste sa incheie tranzactia si pentru a-si reduce costurile cu pana la 500 milioane de dolari pe an. In luna septembrie a anului trecut, compania isi anunta intentia de a elimina 2.600 de locuri de munca pentru a-si reduce costurile cu un miliard de dolari pana in anul 2005.
"Industria cunoaste un declin rapid. Jucatorii aflati de pozitiile 2 si 3 sunt destul de slabi," a declarat Daniel Peris, din cadrul Federated Investors Inc. din Pittsburgh.
Vanzarile RJ Reynolds au scazut de la 7,5 miliarde de dolari in 1999 pana la 5,2 miliarde anul trecut. Cota pe care compania o detine din piata americana a tigarilor a scazut, de asemenea, cu 1,39 puncte procentuale comparativ cu anul anterior.
"Este ironic faptul ca una din temerile FTC este legata de stabilirea preturilor", pentru ca "de fapt, industria a pierdut controlul asupra preturilor, statele fiind cele ce au majorat rapid si dramatic accizele," a declarat Peris.
Zece distribuitori din mai multe state au acuzat RJ Reynolds de a fi incercat sa-i oblige sa vanda mai putine tigari la preturi reduse, produse de companiile rivale. catalina.apostoiu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO