Business Internaţional

Premierul ungar Viktor Orban: „Impunerea unor condiţii politice pentru programul UE - FMI ar însemna şantaj“

Premierul ungar Viktor Orban: „Impunerea unor condiţii politice pentru programul UE - FMI ar însemna şantaj“

Viktor Orban

Autor: Ioana Niţă

17.04.2012, 00:03 347

Impunerea unor condiţii politice de Comisia Europeană (CE) de respectarea cărora să depindă încheierea unui acord de finanţare cu Fondul Monetar Internaţional (FMI) este ceva inacceptabil, a afirmat premierul ungar Viktor Orban. El califica astfel de condiţii ca fiind "şantaj", scrie The Wall Street Journal.

Orban a menţionat că FMI ar putea aduce în discuţie precondiţii care nu sunt de ordin economic. CE, care trebuie să aprobe orice acord pe care statele membre ale Uniunii Europene (UE) îl semnează cu Fondul, "cochetează" cu ideea de a condiţiona acordurile în funcţie de cererile politice, a spus premierul. "Acest lucru nu poate fi considerat decât şantaj. În acest caz, ar însemna că ori FMI, ori UE îşi depăşeşte atri­buţiile. Ar însemna ca intervenţia în afacerile interne ale naţiunii să fie la un nivel atât de înalt încât ar fi inacceptabil pentru oricine din Uniune", a spus pre­mierul ungar la un post public de radio.

Eforturile Ungariei de a obţine un program de finanţare de la FMI au fost împiedicate de aspecte legale aduse în discuţie de CE legate de legi prin care Orban încearcă să consolideze controlul guvernului în economie. CE critică mai ales o lege care limitează independenţa băncii centrale.

Orban a anunţat săptămâna trecută că vrea introducerea a cinci trepte de TVA, în contextul schimbărilor planificate în sistemul fiscal, astfel încât să fie asigurată "echitatea socială", scrie Portfolio.hu.

"Echitatea socială nu trebuie căutată atunci când oamenii îşi fac treaba şi sunt plătiţi corect, ci atunci când îşi cheltuiesc venitul. Din acest motiv, consider că împărţirea TVA în mai multe trepte este de agreată", a spus Orban.

Spre exemplu, produsele pentru îngrijirea copiilor ar avea un nivel redus de TVA, iar pentru bunurile de lux, de la bijuterii la maşini scumpe, s-ar impune TVA mai mare. Ministrul a afirmat că un sistem cu cinci trepte de TVA, de 5, 15, 20, 25 şi 30%, ar fi mai bun, "dar UE nu permite încă" aşa ceva. Ungaria are cea mai ridicată cotă de TVA din Uniunea Europeană, de 27%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO