Business Internaţional

Presedintele rus isi cearta oligarhii: Tineti banii in tara, nu ii mai duceti in strainatate

22.10.2009, 23:30 30

Presedintele rus a spus ca a observat ca oligarhii au investitin afaceri extrem de profitabile din varii domenii, insa ei auoptat pentru a-si canaliza banii in alte state. El le-a cerutacestora sa faca astfel de investitii si in tara.

Intalnirea a evidentiat inca o data fragilitatea relatiilordintre Kremlin si oligarhii rusi. Medvedev l-a ascultat pe OlegDeripaska, magnatul din sectorul minier, care afirma ca in prezentin tribunalele din Rusia este practic imposibil sa aiba loc unproces corect.

"Toata lumea stie ca trebuie sa platesti", a spus Deripaska laintalnirea de la Kremlin. El a descris sistemul juridic rus ca"suprapopulat" de mediatori care cer bani pentru judecatori.

Medvedev a raspuns ca aceasta situatie nu ar trebui sa fiesurprinzatoare pentru oligarhi, care au fost cei care au platitjudecatorii in toti acesti ani. "Apare o intrebare: Cine iiplateste pe acesti mediatori?", a spus el. "Cred ca cei dinbusiness ii platesc si nu altii." "Acest fenomen nu este unulaparut recent", a mai adaugat Medvedev cu privire la coruptia dinstat. El a spus oligarhilor ca atunci cand se mai lovesc de astfelde cazuri sa le raporteze. Intalnirea, ce a avut loc in sala dereceptii de la Kremlin, este in mod obisnuit deschisajurnalistilor, care pot fi prezenti la declaratia de deschidere apresedintelui si la declaratiile unor oligarhi pe care Medvedev iialege. Aceasta situatie evidentiaza ca intreaga ceremonie are ocoregrafie pre-stabilita de Kremlin.

Deripaska s-a folosit de timpul sau pentru a face o declaratietaioasa la adresa lui Mihail M. Fridman. Alfa Bank pe care Fridmano conduce l-a amenintat pe Deripaska cu falimentul topitoriilor dealuminiu. In timp ce alte banci au optat pentru restructurareadatoriilor lui Deripaska, Alfa Bank a facut presiuni asupraacestuia pentru a-si onora obligatiile financiare si l-a amenintatca va apela la justitie. Deripaska i-a spus lui Medvedev ca oasemenea situatie "merita atentia dumneavoastra".

Cel mai bogat dintre oligarhii rusi, Mihail D. Prohorov, nu afost prezent la intalnire.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO