Business Internaţional

Preşedintele SUA, Joe Biden, contestă versiunea prezentată de saudiţi a discuţiei despre uciderea lui Khashoggi

Preşedintele SUA, Joe Biden, contestă versiunea...

Autor: Dorin Oancea

17.07.2022, 09:58 93

Preşedintele SUA, Joe Biden, a avut o abordare diferită faţă de Arabia Saudită cu privire la discuţiile purtate la un summit bilateral despre asasinarea jurnalistului Jamal Khashoggi în 2018, o controversă cheie între cele două naţiuni, scrie Reuters.

Răspunzând reporterilor la sosirea la Casa Albă după prima sa călătorie în Orientul Mijlociu în calitate de preşedinte, Biden a contestat versiunea ministrului saudit de externe potrivit căreia nu l-a auzit pe Biden acuzându-l pe prinţul moştenitor saudit Mohammed bin Salman pentru uciderea editorialistului de la Washington Post.

Întrebat dacă ministrul de stat pentru afaceri externe, Adel al-Jubeir, a spus adevărul în relatarea schimbului dintre Biden şi prinţul moştenitor, preşedintele a răspuns: "Nu".

Agenţiile de informaţii americane cred că prinţul moştenitor a ordonat uciderea lui Khashoggi, cetăţean american, lucru pe care conducătorul de facto al Arabiei Saudite îl neagă.

Jubeir a declarat că prinţul moştenitor, cunoscut drept MbS, i-a spus lui Biden că regatul a acţionat pentru a preveni repetarea unor greşeli precum uciderea lui Khashoggi şi că şi Statele Unite au făcut greşeli.

Ministrul a declarat sâmbătă pentru Fox News că "nu a auzit acea frază anume" de la Biden care îl acuză pe prinţul moştenitor.

Biden, întrebat dacă regretă că a schimbat un prim salut cu MbS vineri, a răspuns: "De ce nu vorbiţi despre ceva care contează? Eu sunt fericit să răspund la o întrebare care contează".

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO