Business Internaţional

Pretul apartamentelor din Moscova a crescut cu 40% in 2006

01.09.2006, 18:17 155

Desi salariul mediu lunar este cu mult sub pretul metrului patrat dintr-un imobil, locuitorii din intreaga Rusia doresc sa cumpere apartamente in Moscova.
Pretul apartamentelor din Moscova continua sa bata record dupa record. Costurile pentru achizitia unui apartament au crescut foarte mult, fiind consecinta directa a aparitiei unei piete imobiliare reale in tara, relateaza Russian News Agency.
Moscova este cu mult inaintea celorlalte mari orase din Rusia in ceea ce priveste cheltuielile pentru achizitia apartamentelor, mentinandu-si reputatia de cel mai scump oras din lume.
In 2005, pretul mediu al unui apartament din Moscova a crescut cu aproximativ 40%, de la inceputul anului acesta adaugand inca 40%, in prezent, pretul mediu pe metrul patrat ajungand de 3.500 de dolari (2.700 de euro). Intr-un oras unde salariul mediu lunar este de 24.000 de ruble (900 de dolari, 700 de euro), chiar si aceasta suma fiind de doua ori mai mare ca salariul mediu din alte regiuni ale Rusiei, pretul unui apartament este exorbitant. Chiar daca preturile si-ar pastra limita de acum, un moscovit care castiga mediu, ar putea sa-si cumpere cu salariul pe un an numai patru metri patrati dintr-o locuinta, acest lucru fiind posibil numai daca renunta la toate celelalte cheltuieli.
A fost aceasta crestere a preturilor premeditata? Biroul Procurorului General si Biroul Federal contra Monopolului au demarat o ancheta pentru a descoperi vinovatii. Principalii suspecti pentru aceasta explozie a preturilor sunt firmele de constructii din Rusia. Pretul aprobat de autoritati pentru metrul patrat este de 1.300 de dolari (1.000 de euro), acest pret acoperind cheltuielile de constructie si profitul firmelor.
Constructorii si agentiile imobiliare sunt nemultumiti de pretul mare al terenurilor din Moscova si de cheltuielile prea mari pentru utilaje de ultima generatie si alte servicii care sa corespunda standardelor europene.
Natalia Kirpichenko, director executiv in cadrul firmei de brokeraj MIEL Brokerage, a declarat ca preturile reale ale pietei imobiliare din Moscova sunt de 6.000-6.500 de dolari pe metrul patrat.
Aceasta explozie a preturilor se datoreaza faptului ca milionarii din Moscova si chiar din toata Rusia nu au multe solutii de investitii si aleg sectorul imobiliar. Din aceasta cauza sistemul bancar sufera deseori socuri cum a fost cel din 1998 cand depozitele in valuta straina au fost inghetate, iar piata rusa de obligatiuni nu este inca bine dezvoltata.
In aceste conditii, investitia in domeniul imobiliar acum, cand preturile sunt intr-o continua crestere, are perspective foarte bune, comparabile cu cele ale investitiilor din domeniul petrolier.
La inceputul acestui an, Vladimir Resin, insarcinat cu supravegherea industriei de constructii din capitala rusa, a declarat ca preturile din industria imobiliara a Rusiei vor incepe sa scada in curand cu un coeficient de 1-4%, ajungand la nivelul ratei inflatiei din tara.
Insa aceasta previziune s-a dovedit a fi nefondata. Resin admite acum ca "preturile apartamentelor au crescut foarte mult. Nicio alta investitie nu se ridica la nivelul lor. Aproape toti locuitorii cu venituri peste medie s-au grabit sa cumpere apartamente in Moscova, ducand la o explozie a preturilor", a spus el.
Cererea de apartamente de pe piata imobiliara din Moscova este de doua ori mai mare decat oferta, apartamentele nou construite fiind cele care se vand cel mai repede chiar din faza de proiect. Locuitorii din afara Moscovei sunt principalii cumparatori, statisticile aratand ca ei reprezinta doua treimi din cumparatorii apartamentelor din capitala rusa.
Aproximativ 30% din tranzactii sunt facute cu apartamente care ajung sa fie vandute o data sau de mai multe ori, dar in care nu sta nimeni de fapt.
Oficialii rusi ar putea spune ca toata "Eurasia post-sovietica", nu numai "toata Rusia", sau cel putin locuitorii cei mai instariti se afla printre cumparatorii apartamentelor din Moscova.
Tranzactiile se fac acum nu numai in ruble, al caror statut este controlat de autoritatile ruse, dar si in dolari, euro, lire sterline sau franci elvetieni, cumparatorii fiind dispusi sa cheltuiasca orice si oricat pentru a fi proprietarii unui apartament in capitala Rusiei.

Boom imobiliar
Pretul pe metrul patrat este de 3.500 de dolari (2.700 de euro)
Pretul aprobat de autoritati pentru metrul patrat este de 1.300 $ (1.000 de euro)
Cererea de apartamente in Moscova este de doua ori mai mare decat oferta
Tranzactiile se fac in ruble, dolari, euro, lire sterline, franci elvetieni
Circa 80.000 din cei 10 milioane de locuitori ai Moscovei se numara printre milionarii tarii

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO