Business Internaţional

Preţul dezastrului ecologic din Ungaria este de aproape 40 de milioane de euro şi ce va rămâne în urmă va semăna cu planeta Marte

Autor: Andreea Mioara Neferu

06.10.2010, 23:57 138

Deversarea de substanţe toxice din Ungaria, ce a avut loc laînceputul săptămânii, a provocat pagube de până la 10 miliarde deforinţi (circa 37 de milioane de euro), a declarat Zoltan Illes,secretar de stat în cadrul Ministerului Mediului din Ungaria, scriePortfolio.hu. Pe de altă parte însă, compania Magyar Aluminium,care deţine rezervorul de reziduuri chimice care a provocat unuldintre cele mai grave dezastre ecologice din Ungaria, era asiguratănumai pentru suma de 10 milioane de forinţi (37.000 de euro),potrivit companiei de asigurări Aegon.

Aproximativ un milion de metri cubi de mâl roşu s-au scurs dinrezervorul avariat, afectând o suprafaţă estimată la circa 40 dekilometri pătraţi. Potrivit lui Illes, curăţarea regiunii afectatese va întinde pe o perioadă de cel puţin un an şi va necesitaasistenţă tehnică şi financiară din partea Uniunii Europene, scrieBBC News. Deversarea de reziduuri toxice ce a avut loc la începutulsăptămâni în partea de vest a Ungariei este cel mai grav accidentchimic din istoria Un­gariei, a explicat reprezentantulministe­ru­lui ungar al mediului. "Suprafaţa este foarte întinsă,contaminarea este masivă, va fi necesară mobilizarea în masă deresurse umane şi de utilaje" pentru a curăţa regiunea afectată dedeversare, potrivit lui Illes. El nu a oferit o cifră exactăprivind costurile necesare pentru decontaminarea regiunii, însă adeclarat că acestea se vor ridica la zeci de milioane deeuro.

Dezastru fără precedent

"Nu am auzit de niciun dezastru de această magnitudine la niciunrezervor de mâl roşu, fie în Ungaria, fie în străinătate", a spusun inginer care lucrează în industria chimică, ce nu a dorit să-şidezvăluie iden­titatea. În opinia sa, găsirea unui responsabilpentru dezastrul din Ungaria va fi un proces de lungă durată. "Unlucru este sigur însă. Acest eveniment nu trebuia să se fiîntâm­plat", a spus inginerul respectiv. Po­trivit pre­mieruluiungar Viktor Orban, nu există nicio dovadă că dezastrul ar fi avutla bază cauze naturale, astfel că, cel mai probabil, a fostpro­vocat de o eroare umană. Patru per­soane, printre care şi uncopil, şi-au pierdut viaţa, 120 sunt rănite şi încă şase sunt datedispărute. În total, circa 7.000 de persoane din şapte localităţiau fost afectate de deversările de mâl roşu. Guvernul de laBudapesta a instituit marţi-dimineaţă stare de urgenţă în treicomitate din vestul ţării, Veszprem, Gyor-Moson-Sopron şi Vas.

Întrucât nu există precedente de conta­minare cu mâl roşu,experţii spun că impac­tul de mediu pe termen scurt sau lung alacestui dezastru nu poate fi anticipat.

Sub incidenţa Convenţiei de la Basel, orice substanţă care areun pH mai mare de 11,5 este considerată periculoasă. În cazulmâ­lu­lui roşu, pH-ul se situează la nivelul de 13.

Marte, la vest de România?
Gyorgy Bakondi, director al Celulei de Dezastre Naturale dinUngaria, a declarat ieri-dimineaţă că "avem mai multe sarcini deîndeplinit: una dintre ele este astuparea rezervorului avariat; deasemenea, un aspect important este protejarea cursurilor de apă,iar acest lucru necesită intervenţie in­ten­sivă".

În lipsa unor demersuri rapide de neutralizare a inundaţiei cureziduuri chi­mice, regiunea afectată va arăta ca o por­ţiune de peplaneta Marte, a explicat Bela Farkas, director al organizaţieiecologice Tatai Kornyezetvedelmi.

Farkas a mai spus că mâlul roşu va "şterge" orice urmă de viaţădin cursul superior al râului Marcal şi că cel puţin stratulsuperior al solului, de 10-15 centimetri, va trebui să fieînlocuit.

Gergely Simon, specialist în conta­minare chimică în cadrul ONGClean Air Action Group, este de părere că în momentul în carecompaniile din industria chimică au fost privatizate după cădereacomunismului în urmă cu 20 de ani, nici guvernul, nici noiiin­ves­titori nu au dat de atunci atenţie suficientă protecţieimediului. "Am adus în atenţia guvernului acest subiect de ani dezile, însă nimeni nu ne-a luat în serios", a explicat GergelySimon.

Ce este mâlul roşu

Mâlul roşu este un reziduu provenit din procesul de producţie aaluminiului. Acesta este toxic în principal din cauza rezidurilorde bauxită pe care le conţine, dar şi a minereului de alumină şi aaltor componente precum hidrosilicaţii de aluminiu. Rezultatelecercetărilor din ultimii 20 de ani au arătat că mâlul roşu poate fineutralizat cu apă de mare sau gips.

Dezastrul în cifre

  • 4 persoane au murit, 120 sunt rănite şi şase sunt datedispărute
  • În 3 comitate a fost decretată stare de urgenţă.
  • Pagubele se ridică la 10 miliarde de forinţi (37 de milioane deeuro).
  • 7 localităţi au fost afectate.
  • Un milion de metri cubi de substanţe toxice s-au deversat pe osuprafaţă de 40 de kilometri pătraţi.
  • Decontaminarea zonei afectate va dura cel puţin un an.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Cele mai citite ştiri
AFACERI DE LA ZERO