Business Internaţional

Pretul la titei continua sa creasca la bursa din New York

25.01.2005, 00:00 9



Valoarea contractelor futures la titei tranzactionate la bursa din New York a crescut ieri pentru a doua zi consecutiva dupa ce viscolul ce a lovit regiunea de nord-est a Statelor Unite si previziunile meteorologice ce indica mentinerea acelorasi conditii meteorologice nefavorabile au sporit cererea de combustibil pentru incalzirea locuintelor, potrivit Bloomberg News.



Viscolul in urma caruia stratul de zapada acumulat a atins 38 de cm ar putea fi urmat de un altul in urmatoarele doua sau trei zile, conform lui Walter Drag, meteorolog in cadrul Serviciilor Nationale de Meteorologie.



"Cererea de combustibil pentru incalzirea locuintelor a fost uriasa si in curand se va inregistra o scadere semnificativa a rezervelor," a declarat Fred Lackman, un trader independent din Toronto, Canada.



Rezervele de combustibil pentru incalzit se ridicau la 49,1 milioane de barili in saptamana incheiata pe 14 ianuarie, in scadere cu 13% de la 56,6 milioane de barili in anul anterior.



Cresterea preturilor la petrol a adancit declinul actiunilor companiilor americane, Delta Air Lines Inc., compania aeriana aflata pe locul 3 in Statele Unite, inregistrand cea mai drastica scadere din S&P 500.



Valoarea contractelor futures la petrol a crescut cu 20% din 10 decembrie, cand OPEC a anuntat reducerea productiei incepand cu 1 ianuarie in scopul evitarii unei supraoferte in trimestrul doi, cand cererea de combustibil pentru incalzit va scadea. Preturile la petrol sunt cu 42% mai mari decat erau cu an in urma.



OPEC se va intruni pentru a analiza nivelurile productiei la Viena pe 30 ianuarie, aceasta fiind si data la care sunt programate a avea loc alegeri in Irak. Atacurile din ce in ce mai numeroase lansate de insurgenti pe masura ce data alegerilor se apropie au dus la sistarea exporturilor din campurile petroliere exploatate in nordul Irakului. Acest climat de instabilitate din Irak va sustine cresterea in continuare a preturilor la petrol.



Ieri, pretul barilului de petrol a atins valoarea de 48,82 dolari. catalina.apostoiu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO