Business Internaţional

Pretul record al petrolului loveste puternic in producatorii de automobile

05.03.2008, 17:25 12

Vanzarile de automobile de pe piata americana au inregistrat o scadere de 6,3% in februarie, cele mai mari pierderi fiind inregistrate pe segmentul camioanelor usoare (10,6%) si al utilitarelor sport (7,7%), rezultatele negative fiind puse pe seama pretului ridicat al carburantilor, scrie Los Angeles Times.
Pretul mediu al benzinei a crescut cu 3,2 centi intr-o saptamana, ajungand la 3,16 dolari/galon (85 centi/litru), in timp ce pretul motorinei a atins un nivel record, urcand pana la 3,8 dolari/galon (1,02 dolari/litru).
Pretul petrolului a inregistrat ieri o scadere usoara, dupa ce luni atinsese temporar nivelul de 103,95 dolari pe baril pe bursa newyorkeza, cel mai ridicat cost inregistrat vreodata pentru aurul negru chiar si dupa ajustarea la inflatie.
Recordul anterior, de 38 dolari, din aprilie 1980, a fost atins pe fondul crizei ostaticilor americani din Iran.
De aceasta data insa, principalul factor ce a impins petrolul in sus este mai putin spectaculos, fiind reprezentat de deprecierea dolarului.
Consumatorii si economia americana resimt din plin cresterea pretului petrolului, aceasta determinand o majorare generala a costurilor, de la cel al carburantilor la pompa pana la cel al produselor alimentare, cat si o reducere a vanzarilor de camioane usoare, anvelope si pachete turistice.
In aceste conditii, din ce in ce mai multe voci se intreaba pana unde poate urca pretul titeiului. Raspunsul depinde, in mare parte, de membrii OPEC care se intrunesc astazi pentru a decide reducerea sau mentinerea actualului nivel al productiei, din moment ce o eventuala suplimentare a fost scoasa din calcul.
"Daca decizia membrilor OPEC nu va fi acceptata de catre jucatorii economici, cel mai probabil vom asista la o crestere de pana la 110 dolari pe baril, moment in care resursele de crestere ale pietei ar trebui sa se epuizeze", spune Tom Hartmann, analist la Altavest Worldwide Trading.
Totusi, multi analisti isi indreapta privirile in alta parte, urmarind indeaproape deciziile Fed, care ar putea influenta valoarea dolarului prin majorarea sau reducerea ratei dobanzii de referinta.
"Nu cred ca este o coincidenta faptul ca pretul petrolului atinge un record istoric in perioada in care dolarul atinge un minim istoric in raport cu euro," a declarat Ken Medlock, din cadrul Baker Institute al Rice University.
In acelasi timp, Daniel Yergin, presedinte al Cambridge Energy Research Associates, spune ca avansul pretului petrolului "are mai degraba de-a face cu turbulentele de pe pietele de credit si cu deprecierea dolarului decat cu nivelul real al productiei".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO