Business Internaţional

Preturile mari ale otelului aduc venituri de 2 mld. euro pentru Arcelor Mittal

02.08.2007, 17:43 13

Arcelor Mittal, cel mai mare producator de otel din lume, a avut o crestere a profitului de 50% in cel de-al doilea trimestru al acestui an, scrie Bloomberg.
Profitul net a crescut la 2,72 mld. dolari (1,98 mld. euro) sau 1,97 dolari (1,43 euro) pe actiune, comparativ cu profitul net inregistrat in aceeasi perioada a anului trecut, de 1,82 mld. dolari (1,32 mld. euro) sau 1,31 (0,95 euro) dolari pe actiune. Castigurile brute
s-au ridicat la 5,32 mld. dolari ( 3,88 mld. euro), in crestere fata de cele 3,5 mld. dolari (2,55 mld. euro) inregistrate anul trecut.
Compania Arcelor Mittal, cu sediul in Luxemburg, a luat fiinta anul trecut, dupa ce Mittal Steel a preluat Arcelor pentru 38,3 mld. dolari (27,9 mld. euro). In urma acestei fuziunii a rezultat o companie producatoare de otel, de trei ori mai mare decat cel mai apropiat concurent al sau, Nippon Steel.
Potrivit publicatiei Metal Bulletin, pe piata europeana pretul unei bobine din sarma de otel a crescut cu 3,7% in cel de-al doilea trimestru.
"Va fi un an prosper", a declarat Lakshmi Mittal, directorul executiv al companiei. El a mai adaugat ca "rezultatele obtinute au fost influentate de cresterea masiva a cererii, dar si de cea preturilor."
In prima jumatate a acestui an, Arcelor Mittal si-a redus cheltuielile cu 973 mil. dolari (709 mil. euro), reducerile fiind datorate fuziunii de anul trecut. Prin comparatie reducerile de cheltuieli, pentru anul trecut au fost de 830 mil. dolari (605 mil. euro). In momentul realizarii fuziunii, oficialii companiei declarau ca se asteapta la o reducere a cheltuielilor de 1,6 mld. dolari pana la sfarsitul anului 2008. "Era de asteptat ca rezultatele din cel de-al doilea trimestru sa fie superioare celor din primul, datorita cresterii, atat a preturilor, cat si a cererii", a declarat Michael Shillaker, analist la Credit Suisse Group din Londra.
Actiunile Mittal Arcelor au inregistrat, de asemenea, o crestere de 65 centi (47 eurocenti) pe actiune sau 1,4%, ajungand la 45,7 euro.
In acest an actiunile companiei au crescut cu 43%, valoarea de piata a Arcelor-Mittal ajungand la 64,9 miliarde de euro. Vanzarile au crescut cu 21%, ajungand la 27,2 mld. dolari (19,8 mld. euro).
Pentru cel de-al treilea trimestru al anului se asteapta ca veniturile brute ale companiei sa atinga 4,7-4,9 mld. dolari (3,42-3,57 mld. euro).
Reprezentantii companiei au declarat ca sunt hotarati sa continue dezvoltarea companiei, atat prin conceperea unor proiecte noi, cat si prin realizarea unor noi achizitii. Acestia spera ca pana la sfarsitul anului sa fie finalizata procedura de fuziune, declarand ca s-au facut pasi importanti in directia integrarii Arcelor in companie.
Totusi actionarii minoritari ai companiei Arcelor, care detin 6%, nu sunt de acord cu actualii termeni ai contractului de preluare a companiei de catre Mittal Steel. Conform actualului contract, compania ofera actionarilor un procent de 8% la Mittal Arcelor pentru fiecare sapte procente detinute la fosta companie Arcelor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO