Business Internaţional

Problemele nerezolvate ale comisarului Monti

29.07.2004, 00:00 23

Comisarul european Mario Monti, caruia i s-a refuzat un al treilea mandat, va lasa succesorului sau o serie de probleme nerezolvate, incluzand apelurile mpotriva celor mai controversate decizii luate de acesta mpotriva companiilor General Electric Co. si Microsoft Corp., relateaza Bloomberg Corp.
Francezul Jacques Barrot, germanu Guenter Verheugen si britanicul Peter Mandelson se numara printre candidatii propusi de tarile lor pentru a-l nlocui pe Monti n pozitia de comisar pe probleme de competitie n luna noiembrie. Saptamana trecuta, Italia a numit un ministru guvernamental pentru a o reprezenta pe viitor la Bruxelles.
Monti, ce a blocat preluarea n valoare de 47 miliarde de dolari a Honeywell International Inc. de catre General Electric si a perceput o amenda record companiei Microsoft, lupta pentru a-si sustine ambele decizii n instanta. In acelasi timp, acesta a sanctionat cele mai mari tari europene cu privire la subventiile de stat pe care le acordau, impunandu-le amenzi totale de 3,5 miliarde de euro. De asemenea, Monti a revizuit reglementarile legate de fuziuni, acordand un rol mai important economistilor.
"Urmatorului comisar nu-i va mai fi la fel de greu sa blocheze fuziunile, iar comisia nu va mai face la fel de multe erori ca urmare a reformelor aplicate de Monti," a declarat Stephen Kinsella, din cadrul Herbert mith.
Curtea Primei Instante (Court of First Instance), al doilea tribunal european ca importanta, va ncepe audierile n cazul Microsoft pe 30 septembrie. In mai, General Electric si-a sustinut cauza n cadrul aceluiasi tribunal. Deciziile cu privire la ambele apeluri vor fi luate n timpul mandatului urmatorului comisar, ce urmeaza a fi numit de catre Jose Manuel Durao Barroso, noul presedinte al comisiei, n decurs de o luna.
Monti, un fost profesor de economie, si-a facut din eliminarea barierelor ce stateau n calea existentei unei piete libere n Europa principalul obiectiv nca de pe vremea cand era comisar pe probleme legate de serviciile financiare, din 1995. Acesta s-a confruntat cu cancelarul german Gerhard Schroeder cu privire la sistemul de garantii, vechi de 150 de ani, acordate bancilor de stat, si cu presedintele francez Jacques Chirac cu privire la acordarea de subventii unor foste monopoluri, cum ar fi France Telecom SA.
Monti a transmis guvernului italian ca doreste un al treilea mandat pentru a-si continua eforturile de eliminare a barierelor n Europe, nsa guvernul nu a fost de acord.
Primul ministru italian Silvio Berlusconi l-a numit pe ministrul pe probleme de afaceri europene Rocco Buttiglione, ce apartine Uniunii Democratilor Crestini, ca urmator reprezentant al Italiei n cadrul Comisiei Europene.
"Europa are nevoie de o persoana puternica, ce poate respinge presiunile de ordin politic din afara," a declarat Alec Burnside, un avocat din cadrul Linklaters.
Doi dintre potentialii succesori ai lui Monti au experienta legata de problemele comisiei. Verheugen a supravegheat integrarea a 10 noi state membre n cadrul UE din pozitia de comisar pe probleme de extindere, n timp ce Barrot este actualul comisar pe probleme de politica regionala.
Mandelson a fost secretarul britanic de stat pentru Comert si Industrie timp de cinci luni, cand organismul respectiv era responsabil cu legislatia n domeniul competitiei.
Monti are un background academic si economic. Fiu al unui bancher din orasul italian Varese, acesta a obtinut o diploma n economie si management n cadrul Bocconi University din Milano n 1965. In anii '70, din pozitia de economist consutant n cadrul Banca Commerciale Italiana, Monti a fost primul economist ce a calculat rezerva monetara a Italiei n termeni reali ntr-o perioada de hiperinflatie.
In 1981, ca presedinte al comitetului de trezorerie din cadrul sistemului bancar si financiar, Monti a jucat un rol important n relaxarea reglementarilor privitoare la investitiile efectuate peste hotare. In 1994, acesta a devenit presedinte al Universitatii Bocconi, iar n acelasi an guvernul condus de Berlusconi l-a ales drept unul din candidatii sai pentru Bruxelles.
Decizia luata de Monti n iulie 2001 de a bloca cea mai mare preluare a directorului executiv al General Electric Jack Welch l-a adus pe acesta n atentia scenei internationale. Era pentru prima data cand UE bloca o tranzactie aprobata initial de Statele Unite.
In cadrul unui interviu, Monti a declarat ca este decis sa  recastige respectul pierdut atat de el, cat si de institutia sa.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO