Business Internaţional

Problemele sistemului bancar împing costurile de finanţare ale Spaniei la cote periculoase

Problemele sistemului bancar împing costurile de finanţare ale Spaniei la cote periculoase

Foto: AFP

Autor: Bogdan Cojocaru

29.05.2012, 00:04 301

Îngrijorările că Spania nu-şi va putea repune pe picioare sistemul bancar în condiţiile în care guvernul de la Madrid tre­buie să însănă­toşească finanaţele guvernelor locale şi să reducă deficitul bugetar la limitele recomnadate de UE au împins ieri costurile de finanţare ale statului la noi maxime, scrie The Wall Street Journal.

Tot ieri, acţiunile Bankia, una dintre cele mai mari bănci spaniole, dar care nu poate supravieţui fără ajutorul statului, au scăzut cu până la 29%.

"Avem nevoie de poziţii clare pentru apărarea euro şi referitoare la sustenabilitatea datoriilor din zona euro", a declarat premierul spaniol Mariano Rajoy.

Randamentul mediu al obligaţiunilor cu sca­denţa la zece ani a crescut ieri cu 0,18 puncte pro­centuale, la 6,47%, cel mai ridicat nivel din acest an.

Saltul vine după ce Spania a anunţat un bai­lout de 19 mld. euro pentru Bankia, un efort dra­matic de a reforma sistemul bancar sufocat de creditele devenite toxice în urma prăbuşirii pieţei imo­biliare. Finanţarea la aceste costuri este consi­de­rată a fi nesus­tenabilă pe termen lung. La yielduri de peste 7% Grecia, Portugalia şi Irlanda au fost obligate să ceară asistenţă financiară inter­naţională.

Bailoutul de 19 mld. euro pentru cea de-a treia mare bancă spaniolă în funcţie de active dublează sumele cheltuile de Spania în cei patru ani de criză şi reprezintă un semnal că statul se pregăteşte să acţioneze în forţă pentru consolidarea sistemului bancar.

Analiştii Nomura estimează că sistemul bancar spaniol ar putea avea nevoie de 50-60 miliarde de euro, cu mult mai mult decât a anticipat guvernul înaintea salvării Bankia.

"Având în vedere incertitudinile eco­nomice şi politice din zona euro, Spania ar putea fi presată să ceară finanţare externă pentru recapitalizarea băncilor", a afirmat analistul Daragh Quinn.

Rajoy a exclus însă luni posibilitatea ca Spania să ceară fonduri UE pentru bănci, aşa cum a propus preşedintele francez François Hollande.

"Nu va exista vreun bailout pentru băncile spaniole", a spus Rajoy, care a men­ţionat că insti­tuţiile UE ar trebui să sprjine mai mult ţările cu o situaţie financiară mai fragilă. Afirmaţiile ar putea reprezenta un apel ca Banca Centrală Europeană să reia achiziţiile de obligaţiuni pe pieţele secundare pentru a reduce costurile de finanţare.

Potrivit unor surse apropiate situaţiei, Bankia ar putea fi recapitalizată prin inter­mediu obliga­ţiunilor guvernamentale spa­niole, în schimbul cărora banca ar ceda sta­tului acţiuni. Bankia ar putea folosi obli­gaţiunile ca garanţii pentru a obţine lichidităţi de la BCE, ceea ce ar forţa banca centrală să se implice în salvarea băncilor spaniole. În urma bailoutului, Bankia va fi, probabil, naţio­nalizată aproape în întregime.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO