Business Internaţional

Producţia îşi revine în cele mai mari economii europene

Autor: Catalina Apostoiu

02.11.2010, 23:40 18

Sectorul de producţie din zona euro a înregistrat o accelerare acreşterii în octombrie, pentru prima dată în ultimele trei luni,Spania şi Irlanda revenind pe creştere, în timp ce Grecia a rămasprinsă în recesiune, scrie The Wall Street Journal.

Expansiunea zonei euro s-a bazat pe o redresare solidă în Germania,cea mai mare economie a regiunii. Producţia fabricilor din Italias-a îmbunătăţit de asemenea, dar a încetinit în cazulFranţei.

Indicele PMI al sectorului a urcat la 54,6 puncte în octombrie dela un minim pe opt luni de 53,7 puncte în septembrie, potrivitdatelor Markit. Economiştii intervievaţi de Dow Jones Newswiressăptămâna trecută nu aşteptau nicio schimbare faţă de rezultatulpreliminar anunţat de Markit, de 54,1 puncte.

Chris Williamson, economist-şef în cadrul Markit, arată că cifreleindică faptul că sectorul manufacturier rămâne un factor importantce susţine redresarea zonei euro.
"Totuşi, este clar că ritmul redresării a încetinit vizibil de larata anuală apropiată de două cifre înregistrată la începutulanului la un nivel mai modest de 3-4%", declară Williamson.
Indicele PMI al Irlandei a urcat la 50,9 puncte de la 48,4 puncteîn septembrie, în timp ce cel al Spaniei a avansat la 51,2 puncteîn octombrie de la 49,6 puncte în luna anterioară.
Pentru zona euro ca întreg, producţia şi comenzile noi au avansatpentru cea de-a 15-a lună consecutiv. Rata ocupării forţei de muncădin sector a urcat pentru a şasea lună consecutiv în octombrie,ritmul creşterii numărului de muncă fiind cel mai rapid din martie2008. Cea mai semnificativă creştere din acest punct de vedere afost înregistrată de Germania, Olanda şi Austria.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO