Business Internaţional

Profitul MOL, in crestere pe primele sase luni

24.08.2004, 00:00 16



Compania ungara din domeniul petrolului si gazelor MOL a realizat un profit net in valoare de 27,9 miliarde de forinti (139,1 milioane de dolari) in al doilea trimestru al acestui an. In ciuda faptului ca se afla sub nivelul asteptarilor pietei, acest rezultat a determinat o crestere a profitului net pe primele sase luni ale anului pana la 79,9 miliarde de forinti (398,7 milioane de dolari), de aproape sase ori mai mult comparativ cu cele 11,8 miliarde de forinti (58,9 milioane de dolari) inregistrate in primul semestru al anului trecut, relateaza The Budapest Sun.



MOL a avut de castigat de pe urma cresterii marjelor din sectorul de rafinare determinate de majorarea preturilor la petrol. Astfel, divizia de rafinare si marketing a companiei a generat in primele sase luni ale acestui an un profit operational in valoare de 55,9 miliarde de forinti, mai mult decat dublul cifrei raportate in 2003.



Divizia de gaze a inregistrat si ea performante pozitive datorita unui regim de pricing foarte clar. Astfel, profitul operational obtinut de aceasta s-a ridicat la 32,3 miliarde de forinti (161,2 milioane de dolari), fata de pierderile de 12 miliarde de forinti (59,9 milioane de dolari) inregistrate anul trecut din cauza limitelor impuse de guvern in ceea ce priveste preturile. Totusi, impactul majorarii preturilor la petrol nu a fost inca pe deplin reflectat in pretul gazelor importate.



Rezultatele inregistrate recent indica faptul ca decizia luata de MOL in 1999 de a se concentra asupra si a exploata reducerile de costuri posibile legate de expansiunea regionala, mentinand in acelasi timp un accent din ce ce in ce mai pronuntat asupra produselor de calitate, a fost pe deplin justificata, a declarat Gyorgy Mosonyi, CEO al MOL. "Evoluam in pas cu rivalii nostri, iar cresterea e in linie cu tintele pe care ni le-am fixat," a adaugat Mosonyi.



In acelasi timp, acesta a subliniat faptul ca temerile legate de izbucnirea in Rusia a unui conflict intre guvern si compania Iukos, compania petroliera aflata in impas, nu ar ameninta rezervele de petrol furnizate Ungariei. catalina.apostoiu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO