Business Internaţional

Programul ?pensie contra pamant" i-a convins pe agricultorii unguri

25.08.2004, 00:00 9



In trecut, fermierii au protestat impotriva cerintelor mult prea stricte impuse de Uniunea Europeana, din cauza conditiilor dificile in care isi desfasurau activitatea, sistemului dificil si costisitor prin care obtineau credite bancare si nivelului redus al subventiilor acordate de guvern. Multi dintre fermierii ungari mai batrani care au primit pamant in schimbul unor asa-numite cupoane compensatorii (pentru pamantul confiscat pe timpul regimului comunist) au acceptat acum schema alternativa oferita de guvern, conform careia dupa varsta de 60 de ani, acestia au dreptul sa ofere pamant in schimbul obtinerii unei pensii, relateaza The Budapest Sun.



Decizia este parte a Planului National de Dezvoltare Rurala (NVT) al Ungariei. Termenul limita cu privire la incheierea celui de-al treilea astfel de program "pamant pentru o pensie", lansat la sfarsitul lunii mai, este 27 august. "Initial, termenul limita era de 60 de zile, insa statul a decis sa-l prelungeasca cu inca 30 de zile, data limita fiind 27 august," a declarat Gabor Halasz, purtator de cuvant in cadrul Organizatiei Nationale a Fondurilor Funciare (NFA), subordonata Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (FVM).



In cadrul primului program, statul a obtinut 9.500 hectare, semnand 3.458 de acorduri si platind in medie 34.000 de forinti (170 dolari) pe luna pe proprietar. Pentru cel de-al doilea program, NFA a primit 11.000 de oferte, suprafata totala de pamant fiind de trei ori mai mare decat cea obtinuta in cadrul primului program.





Pensia depinde de valoarea terenului



Halasz a adaugat ca cetatenii de peste 60 de ani ce detin intre un hectar si maxim 20 de hectare, a caror valoare nu depaseste 3 milioane de forinti (14.970 dolari), pot "vinde" pamantul pe care-l detin statului in schimbul unei pensii.



Acesta a declarat ca daca un proprietar decide sa faca acest schimb, dar moare intre timp, pensia obtinuta poate fi mostenita, insa numai in limita valorii in numerar a pamantului oferit.



De exemplu, in schimbul unui teren de trei hectare s-ar obtine o pensie de cel putin 30.000 de forinti (150 dolari) pe luna. "Proprietarii de teren arabil ce detin mai putin de un hectar (pana la o limita minima de 3.000 de metri patrati) au si ei posibilitatea de a-si vinde pamantul catre stat in acest an, cu conditia ca valoarea acestui teren sa se situeze la un nivel de cel putin 100.000 de forinti (499 dolari)," a spus acesta. Laszlo Tomor, presedinte al NFA, a declarat ca procedurile acestui program au fost simplificate, propunerea scrisa si procedura ce urmeaza acesteia fiind de acum cuprinse in cadrul unui singur document- o oferta de pret sub forma unui contract vanzare-cumparare purtand deja semnatura oficiala a NFA, ce-l autorizeaza. Daca vanzatorul este de acord cu termenii contractului, acesta nu are de facut nimic altceva de facut decat sa semneze acordul, tranzactia fiind astfel deja incheiata.



Zoltan Miko, presedinte adjunct al NFA, a aratat ca cererile de a lua spre folosinta terenul obtinut de guvern in cadrul programului "pamant in schimbul unei pensii" sunt evaluate cu ajutorul unei scari de 100 de puncte, din care 30 de puncte sunt reprezentate de pretul oferit. Acesta a adaugat ca mai multe puncte sunt acordate fermierilor locali, educati, echipati cu tehnologie moderna.



Terenuri individuale de 50 de hectare pot fi arendate de la guvern pentru minim 60 de luni, pana la maxim 120 de luni, persoanele straine putand depune si ele cerere in acest sens cu conditia ca terenul sa fie folosit in scopul cultivarii.





Fondurile de la Uniunea Europeana vor veni mai repede



In plus, datorita statutului de nou membru al Uniunii Europene de care se bucura Ungaria, fermierii din aceasta tara ar putea obtine fonduri din partea UE cu sase saptamani mai devreme decat se astepta.



Astfel, luni, Comisia Europeana a declarat ca este "in principiu de acord" cu cererea inaintata de Polonia si alte state noi membre ale UE ca platile directe destinate fermierilor lor sa fie facute incepand cu 16 octombrie, in loc de 1 decembrie, relateaza EUObserver.



"In principiu, comisia este de acord cu aceasta propunere. In prezent, pregatim un proiect de decizie ce va avea nevoie de aprobarea statelor membre, decizia putand fi adoptata inainte de sfarsitul lunii septembrie," a declarat un purtator de cuvant al Comisiei Europene.



Accesul la fondurile destinate de UE sectorului agriculturii, ce reprezinta aproximativ jumatate din bugetul anual al Uniunii Europene in valoare de 100 de milioane de euro, a reprezentat un subiect de controversa pentru tarile est-europene in decursul negocierilor de aderare.



Conform acordului la care s-a ajuns in cele din urma, fermierii din noile state membre vor primi 25% din fondurile destinate sectorului agriculturii in 2004, urmand ca pana in 2013 sa primeasca o suma egala cu cea pe care o primesc fermierii din statele mai vechi membre ale Uniunii Europene.
catalina.apostoiu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO