Business Internaţional

Razboiul dintre actionarii rusi si britanicii de la TNK-BP ia amploare

23.06.2008, 19:11 19

Mikhail Fridman, miliardarul rus care detine pachetul majoritar al TNK-BP, a lansat de curand o serie de acuzatii la adresa conducerii companiei, argumentand ca "aroganta" acestora este principalul motiv al problemelor aparute in cadrul joint-venture-ului petrolier, scrie Financial Times.
Reprezentantii BP au raspuns imediat declaratiilor miliardarului, declarand ca grupul de actionari rusi Alfa-Access-Renova a lansat unele acuzatii nefondate cu scopul de a submina puterea managerilor companiei pentru a-si promova propriile interese.
Conducerea BP a adaugat ca rezultatele obtinute de la infiintarea joint venture-ului in 2003 au fost remarcabile din puncul de vedere al cresterii productiei, al costurilor mici de gasire a zacamintelor si a rentabilitatii capitalului. De asemenea, conducerea companiei a declarat ca TKN-BP a obtinut rezultate superioare fata de orice alte companii rusesti in ceea ce priveste gasirea de noi zacaminte.
Fridman a condamnat in declaratiile sale performantele britanicilor in comparatie cu evolutia Lukoil. De asemenea, miliardarul a respins atacurile conducerii companiei, catalogandu-le drept o metoda de acoperire a lipsei de "argumente reale" de care acestia sufera, fiind presati de actionari sa-si faca datoria.
"Ei ne acuza ca incercam sa preluam puterea prin metode demne de anii '90. Este o abordare foarte cinica. Din contra, partenerii nostri sunt cei care utilizeaza metode invechite. Limba engleza are un cuvant potrivit pentru ei: aroganta. Noi am simtit atitudinea lor ostila de mai multe luni de zile", a declarat Fridman.
BP si partenerii lor din Rusia cu care impart joint-venture-ul TKN-BP in proportie de 50/50 sunt blocati intr-o disputa despre care britanicii spun ca se datoreaza dorintei de putere a actionarilor rusi, iar grupul condus de Fridman afirma ca nu face decat sa isi apere drepturile.
Reprezentantii BP au declarat saptamana aceasta ca formula de conducere a TKN-BP a functionat foarte bine in ultimii cinci ani spre avantajul tuturor actionarilor. De asemenea, comunicatul inaintat de britanici a decis atitudinea lui Robert Dudley, CEO al TKN-BP, drept "reticenta la a face concesii in fata presiunilor unui grup de actionari".
"Acest conflict nu ar exista daca AAR ar schimba actiunile TNK-BP pe actiuni ale BP", referindu-se la un posibil schimb de actiuni prin care grupul rus ar prelua controlul companiei britanice.
Angajatii straini din cadrul TKN-BP au fost supusi in ultima vreme la presiuni administrative din cauza vizelor, a permiselor de munca si a unei investigatii legate de incalcarea legilor muncii.
Grupul de actionari rusi a anuntat saptamana trecuta ca va actiona in instanta compania britanica pentru a reduce numarul de angajati BP din cadrul companiei si puterea de decizie a acestora in privinta subsidiarei TNK-BP Holding, acuzandu-i de organizarea unei "sedinte ilegale a consiliului director".
Actionarii rusi vor da in judecata compania britanica pana la data de 26 iunie, pentru a stopa sedinta anuala a TNK-BP Holding, care ar avea loc in acea zi, conform declaratiilor lui Fridman.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO