Business Internaţional

Redresarea economiei americane, pusă sub semnul întrebării

04.07.2010, 23:04 14

Ultimele date privind piaţa muncii din SUA provoacăîngrijorarea, iar revenirea economiei este pusă sub semnulîntrebării. Rata şomajului din Statele Unite a coborât luna trecutăla 9,5%, faţă de 9,7% în luna mai, după ce 652.000 de persoane auieşit de pe piaţa muncii, renunţând să-şi mai caute o slujbă, scrieFinancial Times. Pe de altă parte, companiile au creat numai 83.000de noi locuri de muncă în iunie, cu două treimi mai puţine decât înaprilie, potrivit cifrelor publicate de Departamentul Muncii dinWashington. Ritmul de creare de noi slujbe este o chestiune deimportanţă majoră pentru administraţia preşedintelui Obama şi înspecial pentru democraţii din Congresul american, care se pregătescde alegerile de la jumătatea mandatului în noiembrie. Sondajelearată că piaţa muncii şi soliditatea economiei reprezintă încontinuare unele dintre cele mai întâlnite temeri în rândulamericanilor. Unu dintre trei americani a fost nevoit în ultimele12 luni fie să intre în şomaj, fie să lucreze cu jumătate de normă,potrivit celor mai recente sondaje.

În ansamblu, economia americană a pierdut în iunie 125.000 delocuri de muncă, însă scăderea a fost generată şi de concedierilemasive de angajaţi temporari, ale căror servicii au fost solicitatede guvern pentru recensământul pe 2010. Preşedintele american a datasigurări la finalul săptămânii trecute că situaţia nu este chiaratât de gravă. "Nu faceţi o eroare. Ne îndreptăm în direcţia ceabună", a spus Obama, precizând însă că "luptăm în continuare cuturbulenţele provocate de volatilitatea pieţelor globale. Mai avemîncă multe de făcut pentru a pune la punct economia şi pentru a-iaduce pe americani din nou la lucru".

Ritmul destul de anemic de noi angajări semnalează faptul că vormai trece câţiva ani până când SUA vor recupera cele 8 mil. locuride muncă ce au fost desfiinţate pe fondul recesiunii, scrieBloomberg.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO