Business Internaţional

Rehn: Maturitatea datoriilor elene ar putea fi prelungită pe bază de voluntariat

Ţară, la mila băncilor. Rehn: Maturitatea datoriilor elene ar putea fi prelungită pe bază de voluntariat

Autor: Anca Dumitrescu

23.05.2011, 17:16 554

Maturitatea datoriilor elene ar putea fi prelungită pe bază devoluntariat, atâta timp cât nu creează "un eveniment de credit", adeclarat, luni, comisarul pentru Economie şi Afaceri Monetare, OlliRehn, transmite Reuters.

El a subliniat totodată că Grecia trebuie să accelerezeconsolidarea fiscală şi să aplice programul de privatizare.

Reuters a relatat iniţial că Rehn consideră improbabil ca Greciasă reuşească să respecte programul de privatizare a unor active de50 de miliarde de euro, dar agenţia a anunţat ulterior că retrageştirea, întrucât informaţia nu este corectă.

"Restructurarea datoriilor nu este o opţiune, dar ar putea fiaplicată o soluţie de tipul Iniţiativei de la Viena, prin care săfie menţinută expunerea în Grecia a investitorilor privaţi, abăncilor şi altor instituţii financiare", a afirmat Rehn într-oconferinţă de presă.
El a arătat că, în contextul unei astfel de iniţiative, ar putea fianalizată o extindere voluntară a maturităţii împrumuturilor, oaşa-numită reprofilare sau o reprogramare a acestora, "cu condiţiasă nu creeze un eveniment de credit".

Un astfel de eveniment ar duce la plata unor prime de asigurăripentru datoriile suverane şi la retrogradări ale ratingurilor decătre agenţiile de evaluare financiară.

Rehn s-a referit anterior la Iniţiativa Viena ca la un modelpentru rostogolirea datoriilor.

Iniţiativa a fost un acord convenit în perioada de vârf a crizeifinanciare mondiale, între Banca Centrală Europeană (BCE), BancaEuropeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD), autorităţi dereglementare şi bănci cu operaţiuni în Europa Centrală şi deEst.

Prin acest acord, băncile mamă s-au angajat să îşi menţinăexpunerile şi să recapitalizeze subsidiarele din regiune, inclusivdin România, în cadrul programelor de sprijin financiar din parteaUE şi FMI.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO